Pentagons: ASV Izraēlai sūtīs pretraķešu sistēmu un karavīrus

ASV svētdien, 13.oktobrī, paziņoja, ka nosūtīs modernu ASV pretraķešu sistēmu THAAD un karavīrus uz Izraēlu, lai to pārvaldītu, kas ir ļoti netipisks solis, kura mērķis ir stiprināt valsts pretgaisa aizsardzību, prezidentam Džo Baidenam (Joe Biden) sakot, ka šī rīcība ir “Izraēlas aizsardzībai”, jo Izraēla apsver atbildes pasākumus pēc tam, kad Irāna 1.oktobrī izšāva vairāk nekā 180 raķetes uz Izraēlu, ziņo “Reuters”.

ASV aicinājusi Izraēlu reaģēt atturīgi, lai izvairītos no eskalācijas Tuvajos Austrumos, prezidentam Baidenam publiski iebilstot pret Izraēlas uzbrukumu Irānas kodolobjektiem.

Pentagona preses pārstāvis ģenerālmajors Patriks Raiders (Patrick Ryder) raksturoja šo soli kā daļu no “plašākiem pasākumiem, ko ASV bruņotie spēki ir veikuši pēdējos mēnešos”, lai atbalstītu Izraēlu un aizsargātu ASV personālu no Irānas un Irānas atbalstīto grupējumu uzbrukumiem.

ASV militāro spēku izvietošana Izraēlā ir netipiska, jo Izraēla parasti paļaujas uz savām aizsardzības spējām, un līdz šim ASV ir palīdzējušas Izraēlas aizsardzībai ar karakuģiem un iznīcinātājiem, atrodoties ārpus Izraēlas.

Taču eksperti uzskata, ka Irāna cenšas izvairīties no tieša kara ar ASV, tāpēc ASV spēku izvietošana Izraēlā ir vēl viens no faktoriem, kas varētu ietekmēt Irānas turpmākos soļus.

ASV Izraēlā izvietos pretraķešu aizsardzības sistēmu THAAD, tādējādi pastiprinot tās jau tā spēcīgo pretraķešu aizsardzību. THAAD, kuras vadīšanai nepieciešami aptuveni 100 karavīri, sastāv no sešām palaišanas iekārtām ar astoņiem pārtvērējiem katrā no tām un jaudīga radara.

Irānas ārlietu ministrs Abass Arakči svētdien brīdināja, ka ASV apdraud savu karavīru dzīvības, “nosūtot viņus uz Izraēlu apkalpot ASV raķešu sistēmas”.

“Lai gan mēs pēdējās dienās esam pielikuši milzīgas pūles, lai ierobežotu pilna mēroga karu mūsu reģionā, es skaidri saku, ka, aizstāvot mūsu tautu un intereses, mums nav sarkano līniju,” Arakči rakstīja vietnē “X”.

ASV amatpersonas neteica, cik ātri sistēma tiks izvietota Izraēlā.

Svētdien “Hizbullāh” paziņoja, ka tā ar “dronu pulku” uzbruka Izraēlas armijas Golani brigādes nometnei Biņjaminā, Izraēlas ziemeļos, Izraēlas bruņotajiem spēkiem paziņojot, ka incidentā nogalināti četri tās karavīri un septiņi smagi ievainoti.

Savukārt, kā ziņots, Izraēlas spēki pastiprināja operācijas Gazas ziemeļu daļā. Pirmdienas agrā rītā, uzbrūkot pārvietoto palestīniešu teltīm netālu no Al Aksas slimnīcas Deiralbalahā, kur mitinājās aptuveni miljons cilvēku, tika nogalināti trīs un ievainoti 40 cilvēku.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Viļņā nošauts advokāts, divi policisti ievainoti; izlaistas pirmās aizsardzības obligācijas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas