NATO Ukrainai sola naudu, taču ne dalību aliansē

NATO vadītājs Marks Rite (Mark Rutte) trešdien, 16.oktobrī, preses konferencē paziņoja, ka alianse sasniegs solīto 40 miljardu eiro lielo militāro atbalstu Ukrainai, taču neskaidri izteicās par to, kad Ukraina varētu pievienoties aliansei, pēc tam, kad Volodimirs Zelenskis Ukrainas parlamentam atklāja savu “uzvaras plānu”, kura mērķis ir panākt uzaicinājumu dalībai NATO un nodrošināt turpmākas ieroču piegādes, lai piespiestu Krieviju sēsties pie sarunu galda, ziņo “Politico“.

Zelenskis ceturtdien Briselē NATO aizsardzības ministru sanāksmē tiksies ar ES līderiem un NATO aizsardzības ministriem, lai virzītu savu plānu tālāk.

Rite nesniedza nekādus komentārus par Zelenska aicinājumu, sakot, ka viņa plānā ir daudzi aspekti, kuru risināšanai ir nepieciešamas NATO valstu un Ukrainas diskusijas aiz slēgtām durvīm, atkārtojot NATO solījumu, ka Ukrainas ceļš uz dalību ir “neatgriezenisks”.

Lai gan NATO “stingri atbalsta” Kijivu, Rite sacīja, ka tas “nenozīmē, ka es varu teikt, ka atbalstu visu plānu – tas būtu mazliet sarežģīti, jo, protams, ir daudz jautājumu, kas jāizprot labāk”.

”Plānā ir daudz aspektu un daudz politisku un militāru jautājumu. Mums kopā ar ukraiņiem plāns rūpīgi jāpārrunā, lai saprastu, kas aiz tā slēpjas, lai noskaidrotu, ko mēs varam un ko nevaram darīt,” viņš piebilda.

Lai gan NATO jau sen ir teikusi, ka Ukrainai eventuāli atļaus pievienoties aliansei, tā nav izdevusi reālu ielūgumu, jo daudzi baidās, ka alianse varētu tikt ievilkta karā ar kodolieročiem bruņoto Krieviju.

Rute apstiprināja, ka NATO izpildīs bijušā ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga (Jens Stoltenberg) izvirzīto finansiālo mērķi, lai, neraugoties uz neskaidrībām saistībā ar ASV prezidenta vēlēšanām, saglabātu stabilu naudas un ieroču atbalstu Ukrainai.

“Šodien varu paziņot, ka NATO 2024.gada pirmajā pusgadā apņēmās sniegt militāro palīdzību Ukrainai 20,9 miljardu eiro apmērā, un sabiedrotie ir uz pareizā ceļa, lai izpildītu savas saistības līdz gada beigām,” viņš teica.

Kamēr Ukrainas rietumu partneri vilcinās, vai dot Kijivai atļauju izmantot ziedotos ieročus, lai uzbruktu mērķiem Krievijas iekšienē, Krievijas sabiedrotie pastiprina savu atbalstu Maskavai. Ziņojumi no Kijivas liecina, ka karam ir pievienojušies Ziemeļkorejas karavīri, lai gan NATO vadītājs Rite sacīja, ka pagaidām šī informācija nav apstiprināta.

“Tādu autoritāru dalībnieku kā Ķīna, Krievija, Ziemeļkoreja un Irāna pieaugošā tuvināšanās apdraud stabilitāti Eiroatlantiskajā un Indijas un Klusā okeāna reģionā,” sacīja Rite.

Kā apliecinājumu globālajiem izaicinājumiem demokrātijām Japāna, Dienvidkoreja, Austrālija un Jaunzēlande ceturtdien un piektdien pirmo reizi alianses vēsturē piedalīsies NATO aizsardzības ministru sanāksmē.

Lasiet arī: Zelenskis atklāj “uzvaras plānu”, Ukrainai atrodoties nestabilā situācijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas