Aizturēti migrantu kuģa katastrofā iesaistītie cilvēku kontrabandisti

Par traģisko migrantu kuģa nogrimšanu Vidusjūrā, kas prasījusi vismaz 82 dzīvības, apsūdzēti un aizturēti deviņi vīrieši, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Grieķija, kuras dienestu rīcība tiek pastiprināti izmeklēta, joprojām plašā Vidusjūras apgabalā veic meklēšanas darbus, tomēr iespēju atrast izdzīvojušos praktiski nav. 20-30 metrus garā zvejas laiva, uz kuras atradās simtiem imigrantu, nogrima dienvidrietumos no Grieķijas, vienā no dziļākajām Vidusjūras vietām. Migranti no Lībijas devās uz Itāliju.

Domājams, ka uz nelielā kuģīša atradās ap 700 migrantu no Ēģiptes, Sīrijas un Pakistānas,

un izglābtas vien 104 personas. Pirmdien, 19.jūnijā, glābēji atrada trīs personu mirstīgās atliekas, un otrdien vēl vienu bojāgājušo, kas kopējo mirušo skaitu palielina līdz 82, tomēr skaidrs, ka patiesais skaits ir daudz lielāks.

Aizdomās turētie kontrabandisti nāk no Ēģiptes un ir vecumā no 20 līdz 40 gadiem. Otrdien, 20.jūnijā, apsūdzētie stājās prokurora priekšā, lai uzklausītu apsūdzības slepkavībās, krimināla grupējuma veidošanā, migrantu pārvadāšanā un kuģa katastrofas izraisīšanā. Visi vīrieši tiem izvirzītās apsūdzības noraidījuši.

Viens no apsūdzēto advokātiem 19.jūnijā sacīja, ka viņa klients nav cilvēku kontrabandists, bet gan upuris,

kas meklēja labāku dzīvi Eiropā un samaksāja, lai nokļūtu Itālijā.

Tiek uzskatīts, ka novecojušais peldlīdzeklis izbraucis no Ēģiptes, Lībijā 10.jūnijā uzņēmis pasažierus un devies uz Itāliju. Grieķijas varas iestādes norādījušas, ka, pēc izdzīvojušo sacītā, katrs esot samaksājis 4500 dolārus par braucienu.

Itālija Grieķiju par migrantiem tās meklēšanas un glābšanas jurisdikcijā informēja 12.jūnijā. Zvejas laivai pārtiku un ūdeni nodeva vairāki tirdzniecības kuģi, un tai pirms nogrimšanas sekoja Grieķijas krasta apsardze. Tiesa, joprojām nav zināmi laivas nogrimšanas iemesli. Nedēļas nogalē veiktajā izdzīvojušo migrantu nopratināšanā daži no viņiem apgalvojuši, ka krasta apsardze centusies vilkt laivu.

Grieķu varas iestādes savukārt norāda, ka migranti vairākkārt atteikušies no palīdzības,

un noliedz, ka laiva apgāzusies pēc tam, kad krasta apsardze centusies to vilkt tauvā.

Briselē Eiropas Savienība nolēmusi 2024.-2027.gadā atvēlēt 15 miljardus eiro migrācijas politikas sakārtošanai. Līdzekļi tiks izmantoti arī partnerības veicināšanai ar trešajām valstīm, palīdzības sniegšanai Tuvo Austrumu valstīm un palīdzībai humāno krīžu gadījumos.

Lasiet arī: Pierādījumi rada šaubas par krasta apsardzes rīcību pirms migrantu kuģa avārijas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas