ANO izmeklēšana: Krievija līdz nāvei spīdzinājusi Ukrainas upurus

ANO pilnvarotās izmeklēšanas komisijas locekļi pirmdien, 25.septembrī, ziņoja, ka Krievijas okupanti pakļāvuši ukraiņus nežēlīgām spīdzināšanām, kuru rezultātā spīdzinātie miruši, kā arī izvarojuši sievietes, liekot to piedzīvot arī ģimenes locekļiem, vēsta Reuters.

Ukrainas izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Ēriks Moze (Erik Møse) informējis ANO Cilvēktiesību padomi Ženēvā, ka komisijas jaunākie pierādījumi atklāja, ka Krievijas bruņotie spēki

“plaši un sistemātiski” izmantojuši spīdzināšanu

to kontrolētajās teritorijās, piebilstot, ka daži brutālās spīdzināšanas upuri zaudējuši dzīvību.

Ziņojumā tika uzsvērti seksuālās vardarbības un izvarošanas gadījumi pret sievietēm vecumā no 19 līdz 83 gadiem okupētajās Hersonas provinces daļās. Moze sacījis, ka šausminošās darbības bieži notika, ģimenes locekļiem piespiedu kārtā klausoties blakus esošajās telpās.

Izmeklēšanas komisija norādījusi, ka ierobežotas piekļuves dēļ ir grūti noteikt precīzu spīdzināšanas gadījumu skaitu, kas beidzās ar nāvi. Tomēr pierādījumi liecinot par ievērojamu skaitu šādu gadījumu

dažādos Ukrainas reģionos gan tuvu, gan tālu no kaujas līnijām.

Augustā un septembrī komisijas veiktās vizītes apgabalos, atklāja, ka spīdzināšana galvenokārt notika Krievijas pakļautībā esošajos aizturēšanas centros, pret personām, kas tikušas uzskatītas par ukraiņu informantiem.

Krievija ir konsekventi noliegusi apsūdzības par zvērībām un civiliedzīvotāju nogalināšanu Ukrainā. Komisija mēģināja sazināties ar Krieviju saistībā ar šiem apgalvojumiem, taču tās mēģinājumi palika bez atbildes. Turklāt padomes sēdē, kurā tika izklāstīti šie secinājumi, Krievijas pārstāvji nebija pārstāvēti.

Lai gan galvenā uzmanība tika pievērsta Krievijas spēkiem, ANO komisija konstatēja arī “dažus gadījumus”, kad Ukrainas spēki ir izdarījuši pārkāpumus. Šie gadījumi ietvēra neselektīvus uzbrukumus un sliktu izturēšanos pret Krievijas ieslodzītajiem. Ukraina ir paziņojusi, ka ir apņēmusies izmeklēt visus apgalvojumus par sliktu izturēšanos pret gūstekņiem un veikt attiecīgus tiesiskus pasākumus šādos gadījumos.

2022.gada martā izveidotā ANO komisija kopš kara sākuma ir veikusi rūpīgu izmeklēšanu Ukrainā, veicot vairākas vizītes un intervijas.

Lasiet arī: ASV piešķirs 522 miljonus ASV dolāru Ukrainas energosistēmai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas