Apvienotā Karaliste pārtrauca dalību “Erasmus”, britu slikto svešvalodu zināšanu dēļ

Saskaņā ar augsta ranga diplomāta Nika Līka (Nick Leake) teikto Apvienotā Karaliste pēc Breksita izstājusies no Eiropas Savienības (ES) programmas “Erasmus+”, jo britu studenti programmā piedalījās mazāk nekā citu tautību studenti ierobežotu valodas zināšanu dēļ, kas nozīmēja, ka Londonai gadā nāktos maksāt par gandrīz 300 miljoniem eiro vairāk, nekā tā saņemtu, trešdien, 3.aprīlī, vēsta Politico.

Jauniešu grupas abās pusēs mudina Apvienoto Karalisti atkal pievienoties programmai “Erasmus+”, uzsverot, ka Apvienotās Karalistes izstāšanās “postoši” ietekmējusi studiju un ceļošanas iespējas jauniešiem.

Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas sanāksmē Briselē trešdien Apvienotās Karalistes diplomāts Niks Līks skaidroja, ka Apvienotā Karaliste nepievienojās programmai, jo “pastāv nelīdzsvarotība starp mūsu nespēju ļoti labi pārvaldīt valodas un tādējādi izmantot mobilitātes iespējas ārvalstīs un gūt labumu no tiem, kas vēlas ierasties Apvienotajā Karalistē”.

Līks sacīja, ka “vienīgie piedāvātie nosacījumi” par turpmāku dalību “Erasmus” programmā Breksita sarunu laikā “būtu paredzējuši, ka Apvienotā Karaliste maksātu par diviem miljardiem eiro vairāk, nekā mēs būtu saņēmuši septiņu gadu programmas laikā”, proti, aptuveni 300 miljonus eiro gadā.

“Apvienotās Karalistes nodokļu maksātāju intereses ir iemesls, kāpēc mēs nolēmām nepiedalīties programmā “Erasmus+”,”

viņš piebilda.

Organizācijas Ārējo attiecību sekcijas sēdē delegāti vienbalsīgi apstiprināja ieteikumu, kurā Eiropas Komisija tiek mudināta pastiprināt sarunas ar Apvienoto Karalisti par tās pilnīgu reintegrāciju programmā “Erasmus+”.

Šo soli stingri atbalstīja Eiropas Jaunatnes forums, Lielbritānijas Jaunatnes padome un dažādas jaunatnes organizācijas visā Apvienotajā Karalistē un ES.

Lielbritānijas Jaunatnes padomes pārstāvis Mauricio Kutins (Maurizio Cuttin) uzsvēra, ka Apvienotās Karalistes izstāšanās no programmas pēc Breksita “ir radījusi postošus zaudējumus apmaiņas un izglītības iespējām abu pušu jauniešiem”, un uzsvēra, ka Apvienotās Karalistes valdībai

ir svarīgi atgriezties “Erasmus+” programmā, lai nodrošinātu jauniešu labklājību nākotnē.

Eiropas Jaunatnes foruma prezidente Marija Rodrigesa Alkasāra (María Rodríguez Alcázar) pauda pārliecību, ka abu pušu atbildīgie nopietni izskatīs ieteikumus.

ES augsta ranga amatpersona Jans Hendriks Dopheide (Jan Hendrik Dopheide) pieminēja notiekošās diskusijas ar dalībvalstīm par jauniešu mobilitātes veicināšanu, norādot, ka nākotnē varētu panākt papildu atvieglojumus.

Pēc izstāšanās no “Erasmus” Apvienotā Karaliste ieviesa savu ārzemju studiju programmu “Turing”. Tomēr nesen veiktajā analīzē konstatēts, ka “Turing” neizdevās sasniegt izvirzītos mērķus – 2021./22. akadēmiskajā gadā programmā piedalījās tikai nedaudz vairāk nekā 20 000 dalībnieku salīdzinājumā ar paredzētajiem 35 000. Gandrīz 80% iesaistīto universitāšu un koledžu saskārās ar problēmām saistībā ar jauno pieteikšanās procesu.

Paredzams, ka gaidāmajās vispārējās vēlēšanās Apvienotajā Karalistē notiks valdības maiņa, kuru pašlaik vada opozīcijā esošā Leiboristu partija. Lai gan leiboristi nav oficiāli solījuši atgriezties “Erasmus” programmā, Londonas mērs Sadiks Hans (Sadiq Khan) ir iestājies par Apvienotās Karalistes dalības atjaunošanu šajā programmā.

Lasiet arī: Teilore Svifta iekļūst pasaules bagātāko miljardieru sarakstā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas