ASV Ukrainai atļauj izmantot tās piegādātos ieročus triecieniem Krievijā ne tikai Harkivas apgabalā

Ceturtdien, 20.jūnijā, Pentagons paziņoja, ka Ukraina var izmantot ASV piegādātos ieročus, lai dotu triecienus Krievijas spēkiem, kas uzbrūk Ukrainai, jebkurā vietā pāri Krievijas robežai, nevis tikai Krievijas teritorijā pie Ukrainas Harkivas robežapgabala, ko pagājušajā mēnesī bija atļāvis prezidents Baidens, ziņo “Reuters”.

Pentagona pārstāvis, Gaisa spēku ģenerālmajors Patriks Reiders (Patrick Ryder) žurnālistiem sacīja, ka, lai gan politika nav mainījusies, ieroču izmantošana pret Krievijas karaspēku vairs nav ierobežota tikai Harkivas apgabala Krievijas pusē.

“Šī politika patiesībā ir vērsta uz Ukrainas spēju atbildēt ar uguni, ja uz to tiek raidīta uguns… redzot, ka Krievijas spēki šauj pāri robežai, Ukraina var atbildēt uz šiem sauszemes spēkiem, izmantojot ASV piegādāto munīciju,” sacīja Reiders.

“Tā ir pašaizsardzība, tāpēc ir loģiski, ka viņi to var darīt,” viņš piebilda.

Raidera piezīmes atkārto Baidena nacionālās drošības padomnieka Džeika Salivana (Jake Sullivan) komentārus, ko viņš izteica šīs nedēļas sākumā, intervijā PBS.

“Runa nav par ģeogrāfiju. Runa ir par veselo saprātu,” sacīja Salivans. “Ja Krievija uzbrūk vai gatavojas uzbrukt no savas teritorijas Ukrainai, ir tikai loģiski ļaut Ukrainai dot prettriecienu pret tiem, kas tai uzbrūk otrpus robežai.”

Salivans piebilda, ka Ukraina varētu arī izmantot pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai šautu uz Krievijas lidmašīnām, kas lido Krievijas gaisa telpā, ja tās gatavojas ielidot Ukrainas gaisa telpā.

Kopš 2022.gada beigām Ukrainas frontes līnijas gandrīz nav mainījušās, neraugoties uz smagajiem zaudējumiem un intensīvajām kaujām. Lai gan sākotnēji Ukrainai izdevās gūt panākumus, sekoja stagnējošs pretuzbrukums. Krievija joprojām kontrolē piektdaļu Ukrainas teritorijas un lēnām virzās uz priekšu.

Lasiet arī: Ukrainas miera samitā jūtama Krievijas klātbūtne; centieni panākt vienprātību, taču turpinājums neskaidrs

Lasiet arī: Baidens atļāvis Ukrainai ar ASV ieročiem uzbrukt noteiktiem mērķiem Krievijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas