Baidens draud apturēt ieroču piegādes, ja Izraēla iebruks Rafahā

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) trešdien, 8.maijā, pārraidītajā intervijā CNN brīdināja Izraēlu nesākt vērienīgu sauszemes operāciju Gazas Rafahas pilsētā, brīdinot, ka ASV apturēs noteiktu ieroču piegādi, ja tas tiks veikts, vienlaikus uzsverot, ka ASV joprojām ir apņēmības pilna nodrošināt Izraēlas drošību. Taču šķiet, ka Izraēla ir gatava nopietnam iebrukumam Rafahā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Izraēla otrdien ieņēma Rafahas robežšķērsošanas punktu, paziņojot par ierobežotu operāciju un Izraēlas vēstnieks ANO paziņoja, ka Izraēla ir “ļoti vīlusies” par Baidena iejaukšanos.

“Ja viņi ieies Rafahā, es nepiegādāšu ieročus,” Baidens sacīja intervijā.

Viņš paskaidroja, ka pašreizējo situāciju Rafahā ASV neklasificē kā sauszemes operāciju, jo Izraēlas spēki nav iebrukuši apdzīvotās vietās, bet darbojas pie robežas. Tomēr viņš brīdināja, ka ASV atbalsts tiks pārtraukts, ja Izraēla ieies šajās teritorijās.

Baidens atzina, ka ASV ieroči ir izmantoti civiliedzīvotāju nogalināšanai Gazā, taču norādīja, ka Izraēla vēl nav pārkāpusi “sarkano līniju”.

Šie komentāri ir līdz šim stingrākais prezidenta brīdinājums un pirmā reize, kad viņš ir teicis, ka ASV varētu apturēt amerikāņu ieroču piegādi Izraēlai.

Baltā nama amatpersona iepriekš ziņoja, ka ASV jau ir aizkavējusi tūkstošiem bumbu piegādi Izraēlai, piebilstot, ka tā pārskata turpmākās piegādes, aizsardzības ministram Loidam Ostinam (Lloyd Austin) trešdien to apstiprinot.

Maz ticams, ka šim solim būs tūlītēja ietekme, taču, iespējams, diezgan drīz ietekmēs turpmākos triecienus.

Tikmēr Izraēlas militārais pārstāvis Daniels Hagari sacīja, ka ASV kopš kara sākuma ir sniegušas “bezprecedenta” palīdzību drošības jomā, piebilstot, ka

domstarpības starp sabiedrotajiem tiks risinātas “aiz slēgtām durvīm”.

Izraēlas partijas “Likud” prominents biedrs Boass Bismuts intervijā BBC raidījumam “Newshour” apgalvoja, ka, viņaprāt, ASV iekšpolitiskie faktori ietekmējuši lēmumu apturēt bumbu piegādes, piebilstot, ka ASV vēlēšanas esot saistītas ar šo lēmumu.

Izraēla uzsāka “Hamās” iznīcināšanas kampaņu, atbildot uz grupējuma 7.oktobra uzbrukumu, kurā tika nogalināti apmēram 1 200 cilvēku un vairāki simti saņemti gūstekņos, kopš tā laika Gazā ir nogalināti vairāk nekā 34 780 palestīniešu, liecina “Hamās” vadītās Veselības ministrijas dati.

Lasiet arī: ASV atklāj, ka nopauzējusi Izraēlai paredzētu bumbu sūtījumu saistībā ar bažām par Rafahu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas