Baidens: Nekļūdieties. Putins ir atbildīgs par Navaļnija nāvi

ASV prezidents Džo Baidens apsūdzēja Krievijas līderi Vladimiru Putinu par Kremļa ievērojamākā kritiķa Alekseja Navaļnija nāvi cietumā.

“Nekļūdieties. Putins ir atbildīgs par Navaļnija nāvi. Putins ir atbildīgs. Tas, kas notika ar Navaļniju, ir vēl viens pierādījums Putina brutalitātei. Nevienam nevajadzētu maldīties,” sacīja Baidens.

Viņš piebilda, ka Putins ir “gatavs nogalināt ne tikai citu valstu pilsoņus, bet arī savus pilsoņus”.

Baidens norādīja, ka “nav pārsteigts un ir sašutis” par Navaļnija nāvi. Viņš sacīja, ka Navaļnijs drosmīgi stājās pretī Krievijas varasiestāžu vardarbībai, par ko viņš tika ieslodzīts cietumā un saindēts, taču pat tas viņu neapturēja.

ASV prezidents atzīmēja Navaļnija drosmi, kurš pēc saindēšanas varēja palikt dzīvot ārzemēs, bet tomēr atgriezās Krievijā.

Viņš arī izteica līdzjūtību politiķa ģimenei. “Viņa drosme netiks aizmirsta,” piebilda Baidens.

Savukārt Lielbritānijas valdība piektdienas, 16.februāra, vakarā paziņoja, ka ir izsaukusi Krievijas vēstniecības diplomātus, lai liktu saprast, ka tā uzskata Krievijas varas iestādes par pilnībā atbildīgām par Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija nāvi cietumā.

“Pēdējos gados varas iestādes viņu ieslodzīja ar safabricētām apsūdzībām, indēja viņu ar aizliegtu nervu indi, un nosūtīja viņu uz soda koloniju Arktikā. Nevienam nevajadzētu šaubīties par Krievijas iekārtas brutālo raksturu,” paziņoja Lielbritānijas Ārlietu ministrijas amatpersona sakariem ar presi.

Ārlietu ministrija “izsauca Krievijas vēstniecības [diplomātus], lai liktu saprast, ka mēs uzskatām Krievijas varas iestādes par pilnībā atbildīgām”.

“Aleksejs Navaļnijs veltija savu dzīvi Krievijas iekārtas korupcijas atmaskošanai, aicinot uz brivu un atklātu politiku, un prasot saukt Kremli pie atbildības,” sacīja Ārlietu ministrijas amatpersona.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons pirms tam piektdien paziņoja, ka Putins “jāsauc pie atbildības par notikušo”, un pieminēja Navaļnija drosmi.

Kā vēstīts, Krievijas vietējā ieslodzījumu vietu pārvalde piektdien paziņoja, ka 47 gadus vecais Navaļnijs miris ieslodzījumā.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par “krāpšanu” un “necieņu pret tiesu”, bet 2023.gada augustā – 19 gadu cietumsodu par “ekstrēmismu”.

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Lasiet arī: Rinkēvičs: Kremlis brutāli nogalināja Navaļniju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas