Bijušajam Proud Boys līderim Enrikem Tario piespriesti 22 gadi cietumā

Bijušo Proud Boys jeb Lepnie zēni līderi Enrike Tario (Enrique Tarrio) otrdien, 6.septembrī, notiesāja uz 22 gadiem par 2021.gada 6.janvāra uzbrukuma organizēšanu ASV Kapitolijam prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) 2020.gada vēlēšanu uzvaras apliecināšanas laikā, kas ir līdz šim garākais par uzbrukumu piespiestais sods, ziņo BBC.

Enrike Tario jau maijā tika notiesāts par sazvērestību, Civilā kara kurināšanu un citām apsūdzībām saistībā ar 6.janvārī notikušo uzbrukumu ASV Kapitolijam.

Prokurori viņu raksturojuši kā “harizmātisku līderi” un “propagandistu”, kuram bija

galvenā loma sazvērestības organizēšanā,

kā arī viņš attaisnojis un veicinājis citu cilvēku vardarbību. Prokurori arī teikuši, ka, lai gan viņš uzbrukuma laikā fiziski nebija klāt, viņš attālināti uzraudzījis un iedrošinājis savus sekotājus un viņš palīdzējis galēji labējās grupas dalībniekiem ierasties Vašingtonā.

Kamēr Donalda Trampa (Donald Trump) atbalstītāji aplenca Kongresa kompleksu, Tario internetā rakstījis, ka viņš “izbauda šovu”. Viņš mudināja nemierniekus, rakstot:

“Dariet, kas jādara.”

ASV apgabaltiesas tiesnesis Timotijs Kellijs (Timothy Kelly), kuru iecēla bijušais prezidents Tramps, noteicis, ka Enrike Tario uzbrukumu Kapitolijam sāka plānot 2020.gada decembrī un izveidoja stingru komandstruktūru. Tiesnesis viņu raksturojis kā galveno līderi, kuru motivēja “revolucionārs dedzīgums”, un atzīmējis, ka viņš nav izjutis nožēlu par izdarīto.

Pirms notiesāšanas Enrike Tario izteica dziļu nožēlu un emocionāli atvainojās gan policijai, gan Vašingtonas iedzīvotājiem. Viņš atzina, ka kaunu un vilšanos par sagādātajām bēdām un ciešanām, nesīs līdz mūža galam.

Tario tiesnesim lūdzis apžēloties.

Tario advokāts apgalvojis, ka Tario ir tikai “tastatūras nindzja” un “pārprasts patriots”, kurš nav vēlējies gāzt valdību, savukārt prokurori pieprasījuši 33 gadu cietumsodu par, viņuprāt, “aprēķinātu terorisma aktu”.

Tiesnesis galu galā Tario piespriedis 22 gadus, bet viņa advokāts teicis, ka Tario plāno iesniegt apelāciju.

Tario bija Proud Boys jeb Lepno zēnu priekšsēdētājs. Šīs galēji labējās grupas, kas dibināta 2016.gadā Ņujorkā, biedri sevi raksturojuši kā vīriešu dzeršanas klubu.

Lasiet arī: Apvienotā Karaliste pasludina Vagner par teroristu organizāciju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas