BNN nedēļas apkopojums: Protestam aug muskuļi. Mūrniece kā mūris. Viena pati Saeimā. Kondicionieri brigādei

Valdības un tās algoto cilvēku – skolotāju un mediķu – konflikts uzbriest arvien draudīgāks. Gluži loģisks ir abu nozaru lēmums apvienot spēkus, lai piespiestu Krišjāni Kariņu vērt maku plašāk. Ja nu tādejādi tiks sasniegta protesta «kritiskā masa», kas iekustinās arī ugunsdzēsējus, policistus vai pat diplomātus? 

Vienlaikus Ministru prezidents arvien košāk sabiedrībai uzrāda viņā agrāk nemanītu «cietsirdību», nelokāmību un pat spītu. Neaizmirsīsim, Kariņš – dzimis 1964.gadā – arī pieder tai politikas censoņu (un aprakstoņu) paaudzei, kuru elks un «role model» bija – un sirdī paliek – britu baronese Mārgarita Hilda Tečere. Dzelzs lēdiju nesalauza ogļraču streiku un demonstrāciju vēriens, salīdzinot ar ko mūsu pedagogu un veselības aprūpes darbinieku protesta potenciāls ir, atvainojamies, bērna šļupsti.

Kariņš, valdība un arī tās neapmaksāti tautsaimniecības eksperti runā par akūto vajadzību transformēt Latvijas ekonomiku. Tečere tādu īstenoja britu salās, salaužot tradicionālajās rūpniecības nozarēs strādājošo arodbiedrību pretestību. Viņa lika pamatu Apvienotās Karalistes pēcindustriālajam uzplaukumam, kuru nespēja ievainot pat breksita apstulbums, kur nu vēl Elizabetes Trasas pusotra mēneša īsā «protu, protu!» premjerēšana.

Baronese ar varu iedzina britus labklājībā, un liela tās daļa viņai mūžam nepiedos šo «nelietību». Uzņemoties pārveidot mūsu tautsaimniecību, Kariņš riskē ar līdzīgu likteni. Taču ir skaidrs, ka viņam tituls noteikti netiks…

Armijas pārtikas iepirkuma skandāla sākotnējā «sniega pika» strauji veļas lielumā, solot lavīnu. Tas, ka aizsardzības ministre šonedēļ izturēja divu Saeimas opozīcijas sīkfrakciju «uzbraucienu»,  neko nenozīmē – ne jau tikai šleseristiem un rosļikoviešiem gribas viņu padarīt par grēkāz… tpu, atbildīgo.

Kā reiz teica Ināras Mūrnieces kolēģe Anda Čakša – ieejot ministrijā, kļūsti atbildīga par visu, kas tās vēsturē kaut kad ir noticis. Taču izglītības un zinātnes ministre pamanījās pati iekulties sportiskās sabiedrības nemīlestībā. Politiskajai intuīcijai vajadzēja brīdināt, ka tai siltās jūtas pret olimpiskām cerībām viegli pārtrumpo naidu pret agresorvalstīm.

Oponējot Lietuvas ārlietu ministram – kurš cenšas piespiest Vāciju ātrāk atsūtīt pastāvīgu militāro kontingentu –, citi kaimiņvalsts politiķi saka: vajagot vispirms paveikt pašu «mājas darbu» – nodrošināt vieskareivjiem civilizētu izmitināšanu. Jācer, ka mūsu sabiedrotajiem Ādažos – protams, savējiem arī! – pietiek gan gaisa kondicionieru, gan tīru palagu, gan dzeramā ūdens tvertņu. 

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Kopībā spēks, Tiesības deklarēt, Opozīcijas izklaide, Knābiens mundiera godā, Kā uz to paskatās…, Brīva mute, Jo tālāk, jo trakāk un Vācija vilcinās

 

KOPĪBĀ SPĒKS

Mediķi streikos kopā ar pedagogiem

Mediķu streiks, mediķu algas, pedagogu algas, pedagogu streiks, svarīgi
Foto: Pixabay/ Pexels

Arī veselības nozares darbinieku profesionālās organizācijas un to biedri ir apņēmības pilni protestēt un pievienoties skolotāju protesta gājienam aprīlī, norāda Latvijas Ārstu biedrības (LĀB)  prezidente Ilze Aizsilniece.

Viņa norādīja, ka trūcīgais finansējums pacientu aprūpei un zālēm, kā arī paredzētais niecīgais darba samaksas palielinājums no 1.aprīļa neko nemainīs veselības aprūpes nozarē, kas jau 30 gadus nesaņem pienācīgu finansējumu.

Vairāk uzziniet šeit.

 

TIESĪBAS DEKLARĒT

Valsts ieņēmumu dienests prettiesiski aprēķinājis nodokļus iedzīvotāju vietā

tiesībsargs, Juris Jansons, Valsts ieņēmumu dienests, gada ienākumu deklarācija, Svarīgi,
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Ieva Leiniša /LETA

Tiesībsargs pārbaudes lietā par Valsts ieņēmuma dienesta (VID) rīcību ir konstatējis, ka iestāde prettiesiski (novēloti) aizpildījusi iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un aprēķinājusi nodokļus to maksātāju vietā, ziņo Latvijas Republikas Tiesībsarga birojs.

Šāda VID rīcība negatīvi ietekmē daudzu iedzīvotāju intereses.

Vairāk uzziniet šeit.

 

OPOZĪCIJAS IZKLAIDE

BNN fokusā | Mūrniece iztur «neuzticības pārbaudi»

14.Saeima, ārkārtas sēde, Aizsardzības ministrija, Ināra Mūrniece, Svarīgi
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas ārkārtas sēdē trešdien, 15.martā, vairākums tautas kalpu noraidīja opozīcijas partiju deputātu virzīto lēmumprojektu par aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) atbrīvošanu no amata.

Opozīcijas partiju deputātu ieskatā, neskatoties uz to, ka iepirkums tika uzsākts un īstenots iepriekšējā ministra laikā, tas neatbrīvo tagadējo aizsardzības ministri no atbildības.

Vairāk uzziniet šeit.

 

KNĀBIENS MUNDIERA GODĀ

KNAB par bruņoto spēku pārtikas iepirkumu aiztur trīs personas

Svarīgi, Aizsardzības ministrija, aizturēti, iepirkums, Nacionālie bruņotie spēki,
Foto: Zane Bitere/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par bruņoto spēku pārtikas iepirkumu sācis kriminālprocesu un aizturējis trīs personas.

Ceturtdien, 16.martā KNAB vairākos objektos Rīgā un citviet Latvijā veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā 14 tiesas sankcionētas kratīšanas, saistībā ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra (VALIC) īstenoto iepirkumu Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām, norāda KNAB.

Vairāk uzziniet šeit.

 

KĀ UZ TO PASKATĀS…

IZM pārdomā, atjaunojot pilnu finansējumu trijiem LOV sportistiem

Izglītības un zinātnes ministre, Anda Čakša, Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Olimpiskā komiteja, Latvijas Olimpiskā vienība, Baltkrievija, Krievija, sports,
Latvijas olimpiskās vienības sportisti Krists Neilands (2015.gada attēls), Aļona Ostapenko un Toms Skujiņš. Foto: LETA / BNN kolāža

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tomēr nodrošinās pilnu finansējumu Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistiem Aļonai Ostapenko, Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam. Viņi bija piedalījušies sacensībās kopā ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem.

Grozījumi no trešdienas, 15.marta, paredz novērst pabalsta aizturēšanu minētajiem sportistiem un nodrošinās pilnu finansējuma apjomu, uzsver IZM.

Vairāk uzziniet šeit

 

BRĪVA MUTE

Grevcova pametusi partiju Stabilitātei un tās Saeimas frakciju

 
Glorija Grevcova, Stabilitātei!, CVK, Svarīgi, partijas pamešana
14. Saeimas deputāte Glorija Grevcova
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputāte Glorija Grevcova, kuru pirmās instances tiesa šonedēļ atzina par vainīgu melošanā Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), pametusi partiju Stabilitātei un tās Saeimas frakciju, informē deputāte.

Frakcijas Stabilitātei priekšsēdētājs Aleksejs Rosļikovs iepriekš norādīja, ka šāds Grevcovas lēmums esot pieņemts pēc minētā tiesas sprieduma, ar kuru deputātei piespriests 160 stundu sabiedriskais darbs.

Vairāk uzziniet šeit.

 

JO TĀLĀK, JO TRAKĀK

Medvedevs par 15 miljoniem dolāru pasūtījis Itālijas aizsardzības ministra slepkavību

Itālija, Vagner, Dmitrijs Medvedevs, Krievijas agresija, slepkavība, Svarīgi,
Itālijas aizsardzības ministrs Gvido Krozeto. Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Krievijas eksprezidents Dmitrijs Medvedevs ir apsolījis algotņu grupējumam Vagner 15 miljonus ASV dolāru par Itālijas aizsardzības ministra Gvido Krozeto (Guido Crosetto) slepkavību, ziņoja Itālijas laikraksts Il Foglio.

Tas atsaucas uz Itālijas izlūkdienesta brīdinājumu valdībai par šāda atentāta iespējamu plānošanu. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

VĀCIJA VILCINĀS

BNN pēta | Landsberģis vēlas skaidrību un izsaka Berlīnei ultimātu

 
Svarīgi, Lietuva, BNN pēta, Gabriels Landsberģis, NATO, Vācija, Boriss Pistoriuss, aizsardzība, Seims, karavīri,
Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis. Foto: U.S. Department of State/Flickr

Viļņas un Berlīnes stīvēšanās par Vācijas armijas brigādes pastāvīgu izvietošanu Lietuvā ir palikusi vēl saspringtāka pēc tam, kad Lietuvas ārlietu ministrs devis mājienus par citu partneru meklēšanu.

Berlīne norādījusi, ka karavīri rotācijas kārtībā ieradīsies Lietuvā uz mācībām, un uzbrukuma gadījumā būs gatavi ierasties desmit dienu laikā.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas