Bukmeikeri prognozē, ka šogad Latvijai būs cits prezidents

Iespēju, ka Egils Levits atkārtoti tiks ievēlēts prezidenta amatā, bukmeikeri – profesionāli derību likmju pieņēmēji – ir novērtējuši vien ar 40% iespējamību. Savukārt cita kandidāta triumfs tiek vērtēts ar 60%, vēsta likmju pieņemšanas uzņēmuma Betsafe sabiedrisko attiecību konsultante Gabriela Ūdre.

Bukmeikeru pārstāve uzsver, ka šīs prognozes atbilst arī tam, ko medijos sacījis politologa un sabiedrisko attiecību speciālista Filipa Rajevska medojos teiktajam. Viņš uzskata, ka Levits varētu tikt pie Nacionālās apvienības un Jaunās vienotības balsīm, kā arī, iespējams, Progresīvo atbalsta. Tomēr ar to pārvēlēšanai nepietiek, jo šādā gadījumā Levits sakrātu 49 balsis, bet nepieciešama 51 balss, skaidro Ūdre.

Šovasar apritēs četri gadi, kopš Latvijas prezidenta amatā atrodas Egils Levits. Šajā laikā Latvijā un pasaule ir piedzīvojusi Covid-19 pandēmiju un tai sekojošo krīzi, Krievijas karu Ukrainā. Tas noteikti radījis izaicinājumus arī Latvijas valsts prezidentam. Jau pavisam drīz Levitam būs jāpieņem lēmums, vai kandidēt uz otro pilnvaru termiņu.

Tiek atgādināts, ka pirms četriem gadiem toreizējais valsts prezidents Raimonds Vējonis publiski pavēstīja, ka nepretendēs vēl uz vienu termiņu, un uz to brīdi vienīgais publiski zināmais kandidāts bija Levits. Vēlāk viņam konkurenci sastādīja tiesībsargs Juris Jansons un politiķis Didzis Šmits, taču Levits visai pārliecinoši triumfēja, saņemot 61 balsi, kamēr par Šmitu nobalsoja 24 deputāti, bet par Jansonu – vien astoņi.

Šo četru gadu laikā Levita reitings bija augstākajā punktā, viņam stājoties prezidenta amatā, taču ar laiku tas strauji kritās. Šobrīd prezidenta reitings ir vēsturiski zems – viņa vadību pozitīvi vērtē vien 20% sabiedrības.

Tas lielā mērā saistīts ar pandēmiju, ierobežojumiem un prezidenta reto parādīšanos publiskajā telpā.

Iespējams, negatīvais vērtējums ir daļēji saistīts aar Levita divdomīgajiem izteicieniem, kas folklorizējušies sabiedrībā un līdz pat šim brīdim ir redzami sociālajos tīklos. Populārākie no tiem ir «Ļoti labi jūtos – es neko nejūtu» un «tie cilvēki, kuri ir nomiruši no Covid, tiem, protams, šie Ziemassvētki nebūs».

Arī pats Levits izteicies ar neziņu par kandidēšanu otrajam termiņam. Krišjānis Kariņš gan sacīja, ka atbalstītu Levita kandidatūru uz vēl četriem gadiem, uzsverot, ka abiem bijusi laba sadarbība, tomēr Ministru prezidents šo jautājumu neesot pārrunājis ar partijas biedriem. Savukārt «Zaļo un zemnieku savienība» pavisam nesen paziņoja, ka prezidenta amatam plāno virzīt savu kandidātu, tādējādi neatbalstot Levitu.

Pēc pēdējā laika Levita aktivitātēm gan varot secināt, ka pašreizējais prezidents tomēr grib vēl četrus gadus būt valsts galva, Rajevska nesen sacīto atgādina bukmeikeru pārstāve. Gadumijas uzrunā Levits daudz runājis par nacionālajiem jautājumiem, kas aktuāli ne tikai Ukrainas kara dēļ, bet arī tāpēc, ka Nacionālā apvienība pirms četriem gadiem virzīja Levitu prezidenta amatam un šie jautājumi īpaši svarīgi šīs partijas atbalstītājiem. Levits tāpat devās uz Jēkabpili, kur tika piedzīvoti vēl nebijuši plūdi, un arī kopumā pēdējā laikā aizvien vairāk ticis manīts sabiedrībā.

Lasiet arī: Levits paģēr valsts aizsardzības dienesta ieviešanu bez kavēšanās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas