Būvniecības nākotne: vai sagaidāms negaidīts izrāviens nākamgad?

Nākamgad būtiskas izmaiņas būvniecības nozarē nav gaidāmas, jo būvniecības nozare ir saistīta ar ilgtermiņa lēmumiem, kam ir zināma laika inerce, komentē “Merko Ehitus” grupas uzņēmumu Latvijā vadītāja un nekustamo īpašumu attīstītāja “Merks mājas” valdes priekšsēdētāja Egija Smila.

Viņasprāt, patlaban redzami vairāki pozitīvi signāli, kas varētu veicināt lēmumu pieņemšanu par labu investīcijām – inflācija ir stabilizējusies, sagaidāms aizdevumu procentu likmju kritums, un prognozēta arī neliela ekonomikas izaugsme. Ir klienti, kuru ekonomiskā situācija nav būtiski ietekmēta, un tie, kuri iepriekš atlika investīciju lēmumus, nākamajā gadā tos, iespējams, realizēs, prognozē Smila.

Šī gada pirmajā pusē būvniecības produkcijas apjoms Latvijā ir saglabājies līdzīgā līmenī kā gadu iepriekš, vērtē Smila. To galvenokārt nodrošina inženierbūvniecības pieaugums, kas kompensē kritumu ēku būvniecībā. Kopumā tirgus aktivitāte ir zema, vērtējot to no būvniecībā esošo objektu apjoma, izsludinātajiem jaunajiem iepirkumiem, kā arī reālo darba veicēju pieejamības.

Latvijas būvniecības nozare ir cieši saistīta ar vietējo tirgu un atkarīga no investīciju apjoma valstī, ko ietekmē gan šī brīža privāto investoru vēlme ieguldīt un tirgus vērtējums, gan Eiropas Savienības fondu pieejamība publiskā sektora projektiem, skaidro Smila. 

Viņa norāda, ka privāto investoru aktivitāti negatīvi ietekmē ģeopolitiskā situācija, maksātspējas kritums un augstās kredītu procentu likmes.

Lai arī daļa šo faktoru sāk uzlaboties, būvniecības nozare to sajutīs vien pēc pusgada vai gada. Smilas ieskatā pozitīvi vērtējams, ka būvniecības izmaksas vairs būtiski nepieaug, kas varētu veicināt investīciju lēmumu pieņemšanu.

“Jauni izaicinājumi būvniecības nozarē būs saistīti ar ilgtspēju – pieaugs prasības no likumdošanas un klientu puses, tāpēc būs nepieciešams rast saprātīgus un efektīvus risinājumus, lai būtiski veicinātu ilgtspējīgu projektu attīstību,” pauž Smila.

Jau ziņots, ka “Merks māju” apgrozījums pagājušajā gadā bija 19,843 miljoni eiro, kas ir par 49,3% mazāk nekā 2022.gadā, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 25,1% –līdz 3,073 miljoniem eiro.

Kompānija “Merks mājas” līdz šim uzbūvējusi vairāk nekā 2 200 mājokļu visā Latvijā. Dzīvojamo māju projektos “Merks mājas” ir gan attīstītājs, gan pārdevējs, gan arī garantijas sniedzējs.

Kompānija reģistrēta 2003.gadā, un tās pamatkapitāls ir 35 180 480 eiro. Kompānijas īpašnieks ir Igaunijas uzņēmums “Merko Investments”.

“Merko Ehitus” uzņēmumu grupā būvniecības pakalpojumus sniedz “Merko Ehitus Eesti” Igaunijā, “Merko būve” Latvijā un “Merko statyba” Lietuvā. Nekustamā īpašuma attīstību veic “Merko Kodud” Igaunijā, “Merks mājas” Latvijā un “Merko Būstas” Lietuvā.

Lasiet arī: Garisons brīdina par nepieciešamību stiprināt robežas aizsardzību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X
 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas