Donbasa pseidorepublikas izziņo «referendumus»; Latvija tos neatzīs

Pašpasludinātās Luhanskas tautas republika un Doneckas tautas republika otrdien, 20.septembrī, paziņoja, ka 23.–27.septembrī rīkos «referendumu» par reģionu iekļaušanu Krievijas sastāvā, par to paziņoja pašpasludināto «republiku» vadoņi Leonīds Pasečņiks un Deniss Pušiļins.

Par «referendumu» 23.–27.septembrī paziņojusi arī Krievijas spēku okupētās Hersonas daļas okupācijas administrācija.

Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) jau sociālajos tīklos paziņojis, Latvija neatzīs Donbasa pašpasludināto pseidorepubliku «referendumus» par pievienošanos Krievijai.

«Putina imperiālistiskās ambīcijas ir skaidras – sagraut Ukrainas neatkarību un pakļaut to tiešai Krievijas ietekmei. Mums jāpalielina atbalsts Ukrainai līdz tā uzvarēs,» paziņojis Kariņš.

Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ir paudis viedokli, ka starptautiskajai sabiedrībai jāpiegādā vairāk ieroču Ukrainai, lai tā atbrīvotu savu teritoriju.

«Acīmredzot Krievija virzās uz priekšu ar viltus referendumu organizēšanu Ukrainas okupētajās teritorijās. Starptautiskajai sabiedrībai šis solis ir jānoraida, jāseko vairāk sankcijām un Ukrainai jāiegūst vairāk ieroču, lai atbrīvotu savu teritoriju,» norāda ministrs.

Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks «referendumu» rīkošanu nodēvēja par naivu šantāžu.

«Naiva šantāža ar draudiem un šausmu stāstiem par «referendumiem», «mobilizāciju» no tiem, kas prot karot tikai ar bērniem un civiliedzīvotājiem. Tā izskatās bailes no sakāves,» savā Telegram kanālā raksta Jermaks.

«Ienaidnieks baidās, primitīvi manipulē. Ukraina atrisinās Krievijas jautājumu. Apdraudējumu var novērst tikai ar spēku,» viņš piebilda.

Kā pavēstījis Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs,

ja Krievija sarīkos pseidoreferendumu, tas pavērs ceļu vispārējās mobilizācijas izsludināšanai Krievijā.

«Okupanti var sarīkot viltus «referendumu», uz ātru roku kaut ko salipināt, atzīt «rezultātus». Atbilstoši šiem rezultātiem viņi visi gribēs iestāties Krievijas sastāvā,» Radio Brīvība sacīja apgabala vadītājs.

«Un tad uz laiku okupētā Ukrainas Luhanskas apgabala deokupācija no Krievijas skatupunkta būs «tiešs uzbrukums Krievijai», un tas dos iespēju rīkot vispārējo mobilizāciju, pieteikt karu,» skaidroja Haidajs.

«Jo [šobrīd] ar mobilizāciju viņiem ir lielas problēmas. Savākt cilvēkus normālā skaitā viņi nespēj.»

Pārvaldes struktūras Krievijas okupētajos Doneckas un Luhanskas apgabalos – tā dēvētās sabiedriskās palātas – pirmdien, 19.septembrī, aicināja reģionos nekavējoties rīkot referendumus par pievienošanos Krievijai.

Vienlaikus Ukrainas aizstāvji turpina pretuzbrukumu no Harkivas apgabala Luhanskas apgabalā.

Luhanskas apgabalā ir atbrīvoti vien daži ciemi, bet Haidajs uzskata, ka situācija drīzumā var mainīties.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas