EK nosaka digitālā ES tirgus “vārtziņus”

Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā ziņo: saskaņā ar Digitālo tirgu aktu (DTA), šī Eiropas Savienības (ES) izpildvara trešdien, 6.septembrī, noteica pirmos sešus “vārtziņus” – globālas tehnoloģiskās platformas, kuru darbību  ES digitālajā koptirgū turpmāk regulēs šis akts un uzraudzīs EK.

Tie ir: IT un biotehnoloģijas uzņēmumu pārvaldītājsabiedrība Alphabet (Google īpašnieks); tirdzniecības un  tehnoloģiju uzņēmums Amazon, datoru un viedierīču ražotājs Apple, Ķīnas interneta tehnoloģiju uzņēmums ByteDance (TikTok izveidotājs), IT uzņēmums Meta (agrāk Facebook – ir šī sociālā tīkla, arī Instagram un WhatApp radītājs) un programmatūras izstrādātājs Microsoft. Izņemot ByteDance, pārējie pieci globālie uzņēmumi sakņojas ASV. 

Informācijas tehnoloģiju “žargonā” par vārtzini (angliski – gatekeeper) sauc serveri, “kas reģistrē termināļus un vārtejas, pārveido lietotājvārdus fiziskajās adresēs, vada datu plūsmu, izvēloties vajadzīgo joslas platumu un citu”. Tāpat

vārtzinis var “nodrošināt izsaukumu izpildi un uzskaites informācijas veidošanu”.

Savukārt DTA ļauj EK par vārtzini noteikt globālās digitālās tiešsaistes platformas, ja tās ar saviem pamatpakalpojumiem nodrošina “svarīgu vārteju starp uzņēmumiem un patērētājiem”. Šiem pirmajiem sešiem vārtziņiem tagad sešos mēnešos jānodrošina pilnīga atbilstība DTA noteiktajiem pienākumiem, kas attiecas uz katru no tiem noteiktajiem platformas pamatpakalpojumiem.

DTA ir spēkā kopš 2022.gada novembra, un to piemēro no 2023.gada maija – ar mērķi digitālajā nozarē nodrošināt sāncensīgu un godīgu tirgu. Tas regulē vārtziņus, kuri savas ietekmes dēļ var bremzēt ES digitālo ekonomiku.

Akta mērķis ir nepieļaut, ka vārtziņi uzņēmumiem un galalietotājiem uzspiež netaisnīgus nosacījumus, un nodrošināt svarīgu digitālo pakalpojumu “atvērtumu”. EK reizē ar DTA 2020.gada decembrī ierosināja Digitālo pakalpojumu aktu – tā mērķis ir novērst negatīvās sekas, ko rada tādu tiešsaistes platformu rīcība, kuras ES vienotajā tirgū ir digitālie vārtziņi.

Pēc vārtziņa statusa noteikšanas tiem tagad jāizpilda pienākumu un aizliegumu saraksts, lai paplašinātu izvēli un palielinātu brīvību vārtziņu pakalpojumu galalietotājiem un komerclietotājiem. Daži pienākumi tomēr ir jāpilda jau no statusa noteikšanas brīža – piemēram, pienākums informēt Komisiju par plānotām koncentrācijām.

Noteiktajiem uzņēmumiem ir jānodrošina un jāpierāda faktiska pienākumu izpilde.

Tālab tiem 6 mēnešu laikā jāiesniedz detalizēts atbilstības ziņojums, kur izklāstīts, kā tie ievēro katru no DTA noteiktajiem pienākumiem. Komisija uzraudzīs šo pienākumu faktisko īstenošanu un izpildi.

Ja vārtzinis DTA uzliktos pienākumus nepildīs, Komisija varēs piemērot

naudassodu līdz 10% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma pasaulē.

Pārkāpuma atkārtošanās gadījumā tas var sasniegt 20%. [Piemēram, Alphabet apgrozījums 2022.gadā bija 282,8 miljardi ASV dolāru. Šobrīd viens dolārs ir 93 centu vērts BNN.]

Sistemātisku pārkāpumu gadījumiem EK ir pilnvarota noteikt papildu tiesiskās aizsardzības līdzekļus – piemēram, uzlikt vārtzinim pienākumu pārdot uzņēmumu vai tā daļas vai aizliegt vārtzinim iegādāties citus pakalpojumus, kas saistīti ar sistēmisko pārkāpumu.

Lasiet arī: Montāna – pirmais štats ASV, kas pilnībā aizliegs TikTok

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas