Stradiņa slimnīca varētu zaudēt pat 60 miljonus eiro ES naudas, pieļauj tās pagaidu padomes loceklis

Gauso būvdarbu dēļ Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai (PSKUS) varētu iet secen pat ap 60 miljoniem eiro Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma – nevis tikai 46 miljoni eiro, kā iepriekš izskanējis.

To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma pieļāva PSKUS pagaidu padomes loceklis Normunds Staņēvičs, kurš veic arī valdes priekšsēdētāja pienākumus Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS).

Viņš ļoti cer, ka “stradiņu” neapgūto ES fondu finansējumu izdosies pārdalīt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centru būvniecībai. Tomēr pagaidām neesot pamata “lolot ilūzijas, ka visa šī nauda šogad tiks apgūta”.

PSKUS padomes loceklis uzsvēra, ka šajā gadā faktiski ir palikuši vairs tikai divi pilni mēneši. Slimnīcām, kā arī potenciālajiem partneriem nav kapacitātes tik īsā laikā atbilstoši ES fondu prasībām izlietot tik lielas naudas summas, jo gan iekārtu iegādei, gan būvniecībai ir nepieciešams vairāk laika, turklāt ir

sākti vēl citi gana ambiciozi projekti, kas arī jāpabeidz laikā.

Staņēvičs apliecināja, ka katru nedēļu tiekas ar PSKUS jaunā korpusa ieilgušo būvdarbu veicēja – būvkompānijas Velve – pārstāvjiem, kuri apliecina, ka plāno un apņemas līdz gada beigām ēku “dabūt zem jumta un pabeigt pa perimetru” tā, lai ziemas periodā varētu turpināt ar iekšdarbiem. Tomēr tas, ko Staņēvičs faktiski redz būvlaukumā, neesot nekas pozitīvs – darbi ritot gausi.

Kā ziņots, PSKUS neapgūto ES fondu finansējumu varētu pārdalīt BKUS Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centru būvniecībai, teikts Veselības ministrijas (VM) saskaņošanai iesniegtajā noteikumu projektā.

VM norāda, ka, ņemot vēra dažādu apstākļu ietekmi, tostarp ģeopolitisko situāciju, dažos ERAF projektos ir konstatētas problēmas to īstenošanā un finansējuma apguvē šajā plānošanas periodā. Radušies būtiski apstākļi, kas kavē projektu darbību īstenošanu un finansējuma apguvi.

Taču VM ieskatā, ir nepieciešamas izmaiņas, lai neiestātos situācija, ka nav iespējams nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi. Iestāde papildus uzsver, ka attiecībā uz ieguldījumiem ārstniecības iestāžu būvniecībā nav pieļaujams, ka valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi iedzīvotājiem netiks sniegti, jo tas tiešā veidā ietekmēs cilvēku veselību vai pat dzīvību.

Šobrīd ir konstatēts, ka PSKUS projektā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunās A2 ēkas attīstība līdz 2023.gada 31.decembrim netiks apgūts plānotais finansējums aptuveni 46,2 miljonu eiro apmērā. Projektā tika plānoti PSKUS A ēkas otrās kārtas būvniecības darbi un medicīnas iekārtu un aprīkojuma iegāde, un kopējās attiecināmās izmaksas ir 140 447 122 eiro, tai skaitā ERAF atbalsta apjoms – 83 678 558 eiro. Līdz ar to pastāv risks nepabeigt visus iecerētos būvdarbus, tādējādi nozare zaudē būtiski ES fondu finansējuma daļu.

Pretēja situācija ir BKUS,

kas īsteno projektu VSIA Bērnu klīniskā universitātes slimnīca veselības aprūpes infrastruktūras attīstība. VM norāda, ka jau sākotnēji uzsākot īstenot BKUS projektu, tai skaitā veselības centra izveidi, tika konstatēts: visu darbību īstenošanai ERAF finansējums nav pietiekams, tādēļ BKUS papildus piesaistīja savu privāto finansējumu, Atveseļošanās un noturības mehānisma (ANM) finansējumu.

Īstenotajā BKUS projektā ir vairākas darbības, un viena no darbībām ir Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra izveide un attīstība ar ēkas kopējo platību 4 100 kvadrtātmetri, tajā vienlaikus palīdzību varēs saņemt vairāki desmiti pacientu. Kopējā veselības centra būvniecības attiecināmais finansējums šobrīd sastāda 10 232 92 eiro.

VM informē, ka šobrīd veselības centru, līdz tā pilnīgai funkcionēšanai, ir nepieciešams aprīkot ar mūsdienīgu inventāru specializētu terapiju vajadzībām, jaunākajām tehnoloģijām, kā arī bērniem patīkamām atpūtas un uzgaidāmajām zonām.

Ņemot vērā BKUS salīdzinoši mazo maksas pakalpojumu apjomu un, lai BKUS pašu finansējumu varētu novirzīt citu darbību īstenošanai, VM rosina veikt grozījumus šajos noteikumos un pārdalīt PSKUS attiecināmo finansējuma daļu 4 973 306 eiro apmērā, ko PSKUS projektā nespēs apgūt līdz 2023.gada 31.decembrim, uz BKUS kā ERAF attiecināmo finansējumu veselības centra aprīkošanai.

Pārdalītais finansējums no PSKUS projekta 4 973 306 eiro apmērā uz BKUS projektu paredz īstenot darbības, kas saistītas ar Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centru būvniecību, tehnoloģiju un iekārtu iegādi. Savukārt no BKUS ERAF projekta uz ANM projekta ietvarā tiks pārfinansēts projekta ietvarā atpakaļ 2 905 406 eiro, kas nodrošinātu ANM projektā sasniegt plānoto mērķi, skaidro VM.

Kā ziņots, bažās par risku zaudēt ES fondu finansējumu PSKUS ārkārtas dalībnieku sapulcē

5.oktobrī tika atsaukta slimnīcas padome

un vietā ievēlēta jauna pagaidu padome. Kā liecina Firmas.lv dati, slimnīcas padomē kopš 2020.gada februāra bija Reinis Ceplis, Juris Lapše un Renalds Jurkevičjus.

PSKUS kapitāla daļu turētāja pārstāve, Veselības ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Aiga Balode ārkārtas dalībnieku sapulcē norādīja, ka PSKUS padome nav operatīvi un padziļināti izvērtējusi riskus un to īstermiņa un ilgtermiņa ietekmi uz slimnīcas vērtību, ilgtspēju un atbildīgu attīstību. Tā rezultātā šobrīd pastāvot risks, ka uz 2023.gada 31.decembri ir identificējams Eiropas Savienības (ES) finansējuma neapgūšanas risks apmēram 46 miljonu eiro apmērā.

“Ņemot vērā situāciju ar slimnīcas A2 korpusa paredzēto būtisko lomu pacientu ārstniecības procesā, kas tiek apdraudēts ar līdzšinējo projekta vadību un risku pārvaldību no padomes puses, slimnīcas kapitāla daļu turētāja pārstāvis pieņēmu lēmumu atsaukt padomi un ievēlēt jaunu – pagaidu padomi,” norādīja Balode.

Lasiet arī: Ministrs: Veselības nozares finansējumam pēc trīs gadiem jāpieaug līdz 2,5 miljardiem eiro

Pēcpusdienā norisinājās vēl viena slimnīcas ārkārtas dalībnieku sapulce, kurā tika apstiprināta pagaidu padome trīs padomes locekļu sastāvā ar pilnvaru termiņu līdz vienam gadam. PSKUS padomē ir ievēlēts Staņēvičs, kurš šobrīd veic valdes priekšsēdētāja pienākumus RAKUS. Staņēvičs ievēlēts par PSKUS padomes locekli, lai uzlabotu slimnīcas attīstības projektu vadību un veicinātu personāla sadarbību.

Pagaidu padomē ievēlēts Pēteris Stradiņš, kurš ir Rīgas Stradiņa universitātes Ķirurģijas katedras profesors, PSKUS Sirds ķirurģijas nodaļas vadītājs. Stradiņa kompetence būs ārstniecības jautājumi.

Tāpat ievēlēta Iluta Riekstiņa, kura kopš 2019.gada ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle ar atbildību finanšu plānošanas un uzskaites vadības, ekonomikas un statistikas procesu vadības, iepirkumu un līgumu procesu, informācijas sistēmu un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju procesu vadības, E-veselības jautājumu, kā arī investīciju projektu vadības jautājumos. Riekstiņas kompetence padomē būs par finanšu un būvniecības procesu pārvaldība.

Kā norāda VM, kapitāla daļu turētājs sagaida atbildīgu pagaidu padomes rīcību un formulējis tūlītējus pirmos uzdevumus. Padomei jāveic Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunās A2 ēkas attīstība pārvaldības ārējais audits un jānodrošina mediācijas pakalpojumu sniedzēja piesaiste minētā projekta sekmīgai realizācijai.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas