FOTO: Jaunā Liepājas cietuma būvniecība ir jau pusē

Šobrīd Liepājas cietuma būvniecība ir jau pusē. Cietums darbu varēs uzsākt laikā sola Tielsietu ministrijā. Pēc Tieslietu ministres Ineses Lībiņa-Egneres paustā, šis būs modernākais un drošākais cietums visā Baltijā.

“Jaunā cietuma atklāšana iezīmēs pavisam jauna soda izpildes procesa etapu Latvijā, liekot lielāku uzsvaru uz ieslodzīto resocializāciju, nodarbinātību, kā arī darbinieku izglītību ar mērķi strādāt ar ieslodzīto uzvedības maiņu un veidot drošāku sabiedrību,” uzsver ministre.

Lībiņa-Egnere ceturtdien, 9.maijā, reģionālās vizītes ietvaros Liepājā apmeklēja jaunā cietuma būvniecības teritoriju, lai novērtētu šobrīd paveikto un iepazītos ar turpmāk plānoto darbu gaitu, informē Tieslietu ministrijā.

Šobrīd rit projekta 18. mēnesis no realizācijai paredzētajiem 34 mēnešiem. Pašlaik pilnā apjomā ir izbūvētas divas no cietuma kompleksa sešām ēkām, vēl divām ēkām – ieslodzīto dzīvojamiem korpusiem notiek pēdējo stāvu un jumta izbūve, arī pārējo ēku būvniecība turpinās dažādās stadijās. Apmeklējuma laikā būvlaukumā varēja novērtēt jau pavisam skaidras jaunā cietuma aprises, lai 2025. gada nogalē Latvijas sodu izpildes sistēma un resocializācijas process sāktu darbu pavisam jaunā līmenī.

Kā būvlaukumā klātesošajiem norādīja projekta īstenotāja – SIA “Citrus Solutions” izpilddirektors Dāvis Eniks: “Visaktīvākie celtniecības darbi notiks šogad vasarā, kad būvniecības objektā vienlaikus strādās ap 400 cilvēkiem.”

Pēc viņa paustā projekts ir ļoti apjomīgs, ar specifiskām drošības prasībām.

Cietumā paredzētas vietas 1 200 ieslodzītajiem. Ieslodzījuma vietas būvniecību plānots pabeigt līdz 2025.gada septembrim. Ieslodzīto kameru lielums atbildīs starptautiskajiem standartiem ar nepieciešamo aprīkojumu.

Jaunajā cietumā būs telpas izglītības procesa nodrošināšanai, nodarbinātības attīstīšanai, kā arī tajā atradīsies medicīnas daļa ar atbilstošu aprīkojumu. Jaunajā cietumā visi iekšējie procesi notiks atšķirīgi no pārējos cietumos notiekošajiem, jo tieši infrastruktūra ir tā, kas nosaka ieslodzīto pārvadāšanas, uzraudzības, apsardzes un drošības procesus. Jaunajā ieslodzījuma vietā plaši tiks izmantotas tehnoloģiju sniegtās priekšrocības uzraudzības, apsardzes un drošības jomā. Tiek plānots, ka jaunajā cietumā būs 450 darbinieki. Atšķirībā no esošajiem cietumiem, lielāks darbinieku skaits būs iesaistīts resocializācijas procesā.

Ministrijā skaidro, ka jaunā cietuma ēku pamatos kopā izmantoti 6 095 kubikmetri betona. Ēkas tiek būvētas no rūpnīcā izgatavotiem dzelzsbetona un metāla elementiem – blokiem, kopumā ēkām tiks izmantoti  12 510 šādi bloki, no kuriem 80% ir ražoti Liepājā. Šobrīd ir izveidoti vairāk kā divi kilometri no kopējā četriem kilometru ārējo tīklu apjoma. Būvniecībā tiek izmantoti īpaši risinājumi, lai nākotnē atvieglotu darbu cietuma darbiniekiem un mazinātu riskus, kas saistīti ar ieslodzīto neatļautām darbībām. Inženiertīkli tiek izbūvēti, ievērojot īpašas drošības prasības, kas piemērotas ieslodzījuma vietas specifikai.

Projekta sākuma fāzē būvlaukumā bija izbūvētas un aprīkotas ieslodzīto kameru paraugversijas, kas tika testētas un pārbaudītas, lai visi materiāli un tehniskie risinājumi nodrošinātu maksimālu drošību un ilgmūžību.

Lasiet arī: BNN pēta | Vai Krievija iejaucas Lietuvas vēlēšanās? Ja tā pēkšķina kā pīle, tā, visticamāk, ir pīle

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas