Gruzija ir ceļā uz putinismu, apgalvo opozīcijas līdere, valdošajai partijai draudot to likvidēt

Gruzijas cerības iestāties Eiropas Savienībā (ES) šobrīd karājas uz asmens gala, trešdien, 21.augustā, brīdināja valsts lielākās opozīcijas partijas “Apvienotā nacionālā kustība” (UNM) līdere Tina Bokučava intervijā ar “Politico” pēc tam, kad valdošā partija “Gruzijas sapnis” otrdien nāca klajā ar paziņojumu par UNM frakcijas likvidēšanu, ja tā iegūs pietiekami daudz vietu parlamentā oktobrī gaidāmajās valsts mēroga vēlēšanās, ziņo “Politico”.

Bokučava valdības draudus nodēvēja par “mēģinājumu padarīt Gruziju par Baltkrieviju” un par centieniem “izstumt Gruzijas īstos draugus un aizstāt tos ar tādiem autoritāriem režīmiem kā Krievija, Ķīna un Irāna”.

“Gruzijas sapnis” otrdien paziņoja par plāniem

izmantot konstitucionālo vairākumu, lai juridiski pasludinātu UNM un ar to saistītās partijas par antikonstitucionālām.

Otrdienas paziņojumā “Gruzijas sapnis”, ko vada miljardieris Bidzina Ivanišvili, apsūdzēja UNM Krievijas un Gruzijas karā 2008.gadā un bez pierādījumiem apsūdzēja oponentus sazvērestībā ar Rietumvalstīm, lai Ukrainas kara laikā atvērtu “otro fronti” pret Krieviju.

Trešdienas vakarā uzrunā Ivanišvili apgalvoja, ka UNM “rīkosies pretēji nacionālajām interesēm pat šādā” reģionālā konflikta laikā. “Miera, cieņas, suverenitātes, kristīgo vērtību un valsts gaišās nākotnes aizsardzība prasa pastāvīgu modrību arī šobrīd,” viņš sacīja.

“Gruzijas iedzīvotājiem tiek dota skaidra izvēle,” sacīja Bokučava, “vai nu brīva, plaukstoša nākotne Eiropā, vai arī Putina stila autoritāra valdība, kas plāno iznīcināt opozīciju, ieslodzīt visus, ko vien var [un] izstumt citus no valsts, pilnībā nostiprināt varu un atstumt Rietumus.”

Viņa aicināja ES un ASV pildīt to draudus piemērot sankcijas “Gruzijas sapnim” un personīgi Ivanišvili pēc tam, kad tās vairākkārt ir brīdinājušas, ka atbildīgajiem par valsts pieaugošo prokrievisko noslieci būs sekas.

Brisele iesaldēja Gruzijas pieteikumu dalībai ES pēc tam, kad valdība pieņēma likumu, ar kuru Rietumu atbalstītās NVO un plašsaziņas līdzekļi tika atzīti par “ārvalstu aģentiem”, kas izraisīja masveida protestus Tbilisi, kuri tika bargi apspiesti.

Reaģējot uz to, ASV apturēja vairāku miljonu atbalstu Gruzijai, kas ir ļoti svarīgs tādām nozarēm kā lauksaimniecība, vīnkopība un tūrisms, jo daudzi lauku iedzīvotāji ir atkarīgi no šiem līdzekļiem, un brīdināja par iespējamām sankcijām pret valsts vadītājiem, lai gan vēl nav nosaukusi konkrētus cilvēkus.

Lasiet arī: Gruzijas pievienošanās ES ir “apturēta” pēc pretrietumnieciskiem gājieniem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas