Igaunija novērš Krievijas hibrīdoperāciju un arestē 10 personas

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa (Kaja Kallas) otrdien, 20.februārī, paziņoja, ka valsts drošības dienests ir izjaucis Krievijas hibrīdoperāciju, kuras laikā tika bojāts īpašums un apgānīti pieminekļi, tostarp uzbrukts gan iekšlietu ministra Lauri Lānemetsa (Lauri Läänemets), gan ziņu portāla “Delfi” redaktora Andreja Šumakova auto, ziņo Politico.

“Mēs zinām, ka Kremlis vēršas pret visām demokrātiskajām sabiedrībām. Mūsu atbilde: esiet atklāti un atklājiet viņu metodes. Tas ir veids, kā novērst kaitīgas darbības un padarīt mūs spēcīgākus,” Kallasa rakstīja vietnē “X”.

Valsts prokurors Trīnu Olevs (Triinu Olev) paziņoja, ka ir aizturētas desmit personas, tostarp gan Krievijas pilsoņi, gan pilsoņi ar Krievijas un Igaunijas dubultpilsonību; sešas personas joprojām atrodas apcietinājumā.

Krievijas operācijas mērķis bija iedvest bailes un radīt spriedzi Igaunijas sabiedrībā,

taču tas neizdevās, paziņoja Igaunijas Iekšējās drošības dienests (IDS).

Vandālisma veicēji bieži tikuši iesaistīti, izmantojot sociālos plašsaziņas līdzekļus, paziņoja Margo Pallosons (Margo Palloson), IDS direktors, mudinot sabiedrību palīdzēt un ziņot par aizdomīgām darbībām tiešsaistē IDS. Viņš norādīja, ka Krievija izmantoja vietējos iedzīvotājus un atstāja viņus vienus pašus tikt galā ar sekām.

Krievija apstrīdēja Igaunijas apgalvojumus, Ārlietu ministrijas preses pārstāvei Marijai Zaharovai portālam Politico tos nosaucot par “spoguļpasaules ziņām”.

Zaharova apsūdzēja Igaunijas režīmu, ka tas sponsorē Ukrainas prezidenta Zelenska terorismu, īsteno rusofobisku politiku, nosaka sankcijas pret Krieviju, “un pēc tam ceļ troksni par izsistiem logiem? Tas ir absurda teātris, ” viņa sacīja.

Igaunijas Ārlietu ministrija otrdien paziņoja, ka tā izsauks Krievijas pārstāvi Igaunijā.

Arī Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja Igaunijas un Krievijas pilsoni par Otrā pasaules kara pieminekļa Latvijas karavīriem izpostīšanu ar sarkanu krāsu. VDD ierosināja krimināllietu, apsūdzot viņu par palīdzības sniegšanu Krievijas izlūkdienestam darbībās pret Latviju.

Igaunijas centieni vērsties pret Krievijas aktivitātēm Baltijā notiek laikā, kad par “vēstures apgānīšanu” Krievija meklēto personu sarakstā iekļāva Kallasu un vairākus Latvijas, Lietuvas deputātus

Lasiet arī: BNN pēta | Krievija “meklē” 29 Lietuvas amatpersonas, kurām tagad iesaka “rūpīgi” plānot savus ceļojumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas