ZZS pieprasīs Šmita demisiju

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valde plāno iesniegt Saeimā uz izskatīšanu Latvijas Zemnieku savienības (LZs) prasību par zemkopības ministra Didža Šmita (AS) demisiju, informē ZZS prese sekretāra Dace Kārkliņa. 

Kārkliņa norāda, ka ZZS ir vienisprātis ar zemnieku savienību, ka Šmita bezdarbība un nespēja noteikt ierobežojumus ir novedusi pie nekontrolējama pārtikas cenu kāpuma.

ZZS valde secināja, ka pēdējo divu gadu laikā pārtikas cenas ir pieaugušas par teju 40%, tostarp straujš kāpums bijis pirmās nepieciešamās precēm:

maizei cenas pēdējā gada laikā kāpušas par trešdaļu, olām – par piektdaļu, līdzīgs pieaugums ir bijis arī dārzeņiem.

“Zemkopības ministrs līdz šim nav piedāvājis risinājumus, lai nekontrolētais pārtikas cenu kāpums tiktu ierobežots”, uzsver ZZS un piebilst, ka

atšķirībā no Latvijas citas Eiropas Savienības (ES) valstis ir piemērojušas nodokļu samazinājumus, noteikušas cenu griestus pirmās nepieciešamības pārtikas precēm.

Tāpat ZZS skaidro, ka ir jāpiemēro stingrākas tirgotāju pārbaudes, lai iedzīvotāji spētu iegādāties sev nepieciešamās pārtikas preces par samērīgāku cenu.

Vērojot dramatisko cenu kāpumu pārtikas precēm, ZZS jau vairākkārt aicinājusi nekavējoties lemt par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu piena produktiem, maizei, svaigai gaļai un zivīm, kā arī olām, lai kaut nedaudz iedzīvotājiem mazinātu ikdienas izdevumus.

Tomēr ZZS aicinājums ir palicis nesadzirdēts.

Arī lauksaimnieku organizācijas atzīst, ka dažiem vietējiem ražojumiem uzcenojums tirdzniecības ķēdēs ir 70%, arī 150% un līdz pat 300%.

“Šādā situācijā lauksaimniekiem ir jāsavelk jostas, cilvēki nevar iegādāties ikdienā nepieciešamos pārtikas produktus, bet tirgotāji turpina pelnīt,” akcentē ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Viktors Valainis.

Politiķis secinājis, ka zemkopības ministrs Šmits nav darījis neko, lai ierobežotu tirgotāju patvaļu un sekmētu vietējo ražotāju iespējas piedāvāt savu produkciju patērētājiem.

ZZS norāda, ka šo jautājumu īpaši aktualizēja krīzē nonākusī piena nozare, kas no atbildīgā ministra puses ir palikusi nesadzirdēta.

“Ministrs pusgada garumā ir rīkojis tikšanās, runājis un spriedis, tomēr risinājumu, kā mazināt pārtikas cenu dramatisko kāpumu un aizsargāt mazāk turīgo sabiedrības daļu – nav,” akcentē Valainis.

ZZS uzskata, ka ir pēdējais laiks dot skaidru signālu, ka visatļautībai pārtikas cenu kāpumā ir pienācis gals, aicinot beidzot vienoties par efektīviem risinājumiem cenu ierobežošanai.

ZZS arī norāda, ka Šmits vēl joprojām ir vienīgais ministrs, kurš nav saņēmis pielaidi darbam ar valsts noslēpumu.

“Cik nopietni var uztvert valdība locekli, kurš jau vairākus mēnešus strādā bez darbam nepieciešamās pielaides, īpaši NATO samita priekšvakarā,” jautā Valainis.

BNN jau rakstīja, ka pēc plašām diskusijām un situācijas lauksaimniecības nozarē izvērtējuma, LZS valde, pirmdien, 3.jūlijā nolēma aicināt ZZS lemt par demisijas pieprasīšanu zemkopības ministram Šmitam.

Lasiet arī: Zemnieku savienība plāno prasīt Šmita demisiju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas