Izraēla veic uzbrukumu Irānai; virs Isfahānas ziņots par droniem

Izraēla ir uzbrukusi Irānai, Irānas valsts plašsaziņas līdzekļiem piektdienas, 19.aprīļa, agrā rītā ziņojot, ka netālu no Isfahānas tika dzirdēti trīs sprādzieni, bet Irānas amatpersona aģentūrai “Reuters” sacīja, ka tos izraisīja pretgaisa aizsardzības sistēmu palaišana, savukārt Izraēla esot informējusi ASV pirms uzbrukuma, tieši neiesaistot ASV šajā procesā, ziņo Reuters.

Šis uzbrukums notika dažas dienas pēc tam, kad Irāna, ar 300 droniem un raķetēm atbildes triecienā par iespējamo uzbrukumu tās vēstniecībai Damaskā uzbruka Izraēlai, pasaules lielvarām uzstājot Izraēlai, lai tā nereaģētu.

Irānas valsts televīzija ziņoja, ka neilgi pēc pusnakts “debesīs virs Isfahānas tika novēroti trīs droni. Pretgaisa aizsardzības sistēma aktivizējās un iznīcināja šos dronus debesīs.”

Vēlāk raidorganizācija paziņoja, ka situācija Isfahānā ir normāla un uz zemes nav notikuši nekādi sprādzieni.

Irānas Natanzas kodolobjekts, kur Irāna veic darbus, kas, kā apgalvo Teherāna, ir miermīlīgi, taču Rietumi uzskata, ka to mērķis ir ieroča izgatavošana, atrodas Isfahānas provincē. Neraugoties uz ziņotajiem sprādzieniem Isfahānā, Irānas valsts televīzija apliecināja, ka kodolobjekts nav cietis.

Piektdienas rītā Izraēlas vadība un militārie spēki neizteicās.

Analītiķi un novērotāji ir pauduši bažas par risku, ka Izraēlas un Gazas karš varētu izplatīties arī pārējā reģionā.

Irānas prezidents Ebrāhīms Raisī pirms piektdienas trieciena brīdināja Izraēlu, ka Teherāna sniegs “bargu atbildi” uz jebkuru uzbrukumu tās teritorijai.

Irāna ceturtdien ANO Drošības padomei paziņoja, ka Izraēla “ir jāspiež pārtraukt jebkādu turpmāku militāru avantūrismu pret mūsu interesēm”, ANO ģenerālsekretāram brīdinot, ka Tuvie Austrumi atrodas “maksimāli bīstamā brīdī”.

Vairākas lidostas Teherānā, Šīrāzā un Isfahānā uz pāris stundām tika slēgtas, ziņojis “FlightRadar24”. Daži lidojumi tika novirzīti, un daži atgriezās uz savām sākuma valstīm vai tika novirzīti uz alternatīvām lidostām. Tādas aviokompānijas kā “Emirates”, “flydubai”, “Turkish Air”, “Wizz Air Abu Dhabi” un “Belavia” pielāgoja savus lidojumu maršrutus, lai pārlidotu atvērtajām Irānas gaisa telpas daļām.

Lasiet arī: ASV un ES plāno jaunas sankcijas Irānai; Izraēlas kara kabinets tiksies vēlreiz

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas