Kara gadījumā aizbēgt no Latvijas, visticamāk, neizdotos, tā NBS

Ļaunākajā gadījumā, ja Latvijā sāktos karš, pēc ekspertu domām, valsti pamest, visticamāk, nemaz neizdotos. “Situācija būtu kā pēc “Positivus” festivāla, tikai ar daudz lielākām cilvēku masām,” tā TV3 norāda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves kapteinis, militārais eksperts Mārtiņš Vērdiņš, piebilstot, ka sāktu veidoties sastrēgumi un visiem vietas nepietiktu.

Tāpat nedrīkst aizmirst par degvielas trūkumu un garajām rindām pie degvielas uzpildes stacijām (DUS). Eksperts norāda, ka arī DUS šādā brīdī nebūtu gatavi uzņemt un apkalpot tik lielas cilvēku masas: “Labākajā gadījumā visi atgriezīsies vai pametīs mašīnu un dosies ceļā ar kājām, velosipēdu,” portālam TV3 norāda Vērdiņš.

“Ar kājām, velosipēda mugurā, caur mežiem izvairoties no galvenajiem autoceļiem, uz drošo Kurzemi. Tāds varētu būt lielākās daļas iedzīvotāju plāns. Taču majors Jānis Slaidiņš sarunā ar tv3.lv aicinātu nebūt tik paļāvīgiem, ka Kurzeme būtu tā drošības saliņa, kur visi varētu dzīvot neskarti.”

Arī bēgšana uz Rietumiem būtu ļoti sarežģīta, ņemot vērā, ka ārzemju eksperti teritoriju ap Lietuvas un Polijas robežu – Suvalku koridoru – nodēvējuši par “bīstamāko vietu uz Zemes”, kas baltiešiem vienmēr bijusi vieta, caur kuru doties tālāk uz Rietumiem. Eksperti norāda, ka kara gadījumā situācija būtu pavisam citādāka,

jo ar lielu varbūtību var apgalvot, ka militāra apdraudējuma gadījumā aktīvākā karadarbība notiktu tieši Suvalku koridorī.

Pēc ekspertu sacītā TV3.lv ir skaidrs – izbraukt no valsts kara gadījumā būtu visai sarežģīti, lai neteiktu neiespējami.

Savukārt bijušais premjers Einars Repše TV24 raidījumā “Nacionālo interešu klubs” paudis pārliecību, ka “šobrīd ir pilnīga skaidrība, ka karš būs. Diemžēl arī Latvijā. Izņemot, ja nenotiks brīnums – ja Putinu nesakaus pilnīgi tūlīt kaujas laukā Ukrainā.”

“Jebkurš pamiers, jebkura konflikta iesaldēšana nozīmē, ka karš būs. Šeit ir divas ļoti lielas komponentes – pirmām kārtām mums atgādina par vēsturi – mēs it kā neko nemācamies, bet mums atgādina. Atgādina situāciju, kas bija īsi pirms Otrā pasaules kara, kad Ādolfs Hitlers bija “nogājis no prāta” un iedomājies, ka viņam visu pasauli vajag iekarot, visu Eiropu vismaz. Ļoti līdzīga situācija ir šobrīd ar Putinu, viņš arī ir “nogājis no prāta”, viņam ar Krieviju nepietiek, viņam vajag iekarot Eiropu. Nonācis viņš ir tik tālu, ka apstāties faktiski vairs nevar. Ja viņš šobrīd netiek sakauts, tad viņš ies tālāk, viņam faktiski citas izejas nav. Tas nozīmē, ka Latvijā mums ir gaidāms karš un tam ir nopietni jāsāk gatavoties,” raidījumā izteicies Repše.

“Tas, ko mēs esam iemācījušies šobrīd, kas ir atšķirīgi, tās ir visas modernās tehnoloģijas – raķetes, kas lido precīzi, droni, kas lido ļoti precīzi. Šobrīd pilnīgi skaidrs, ka neko nevar glabāt Nacionālo Bruņoto spēku bāzēs, neko nevar organizēt Aizsardzības ministrijas ēkā. Visas tās ēkas, kas ir zināmas mums, kas ir zināmas arī ienaidniekam, pretiniekam, viņas tiks iznīcinātas burtiski konflikta pirmajās minūtēs, tāpēc šobrīd jaunā veidā jāpaļaujas uz decentralizētu, izskaisītu aizsardzību, kur ir daudz mazu noliktavu, kas ir zināmas labi sagatavotiem, uzticamiem cilvēkiem,” uzsvēris Repše, piebilstot, ka tur  jābūt visam, kas nepieciešamais, lai varētu no dažādiem punktiem Latvijā izrādīt pretestību. Protams, arī infrastruktūrai, pēc viņa teiktā, ir jābūt sagatavotai.

“Vēl, ko mēs varam mācīties, ka Krievijas kara vešanas metodes esot vēl nežēlīgākas nekā Hitera kara vešanas metodes.

Tā ir masveida bumbošana, viņi nerēķinās ar sava dzīvā spēka zaudējumiem. Pilnīgi nerēķinās ar tiem! Līdz ar to Latvijai ir jābūt pilnīgi gatavai pēc sliktākā scenārija šodien. Ja notiks brīnums un īstenosies labākais scenārijs, tad tas lielā mērā būs pateicoties tam, ka mēs esam sagatavojušies,” tā  raidījumam uzsvēris bijušais Ministru prezidents.

Nacionālie bruņotie spēki aicina Latvijas iedzīvotājus sniegt savu ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā, izvēloties kādu no sev piemērotākajiem militārās apmācības un dienesta veidiem. Viens no veidiem, kā iesaistīties valsts aizsardzībā, ir apgūt rezervistu militāro apmācību.

Lasiet arī: Putins sola palielināt Krievijas īpašo spēku uzbrukuma spējas

Lasiet arī: Makrons neizslēdz iespēju nosūtīt Rietumu karaspēku uz Ukrainu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas