Kas notiek ar monētām, kas iemestas Romas Trevi strūklakā?

Romas apmeklētāji jau gadu gadiem met monētas ikoniskajā Trevi strūklakā, lai ievēlētos kvēlāko vēlēšanos, taču, piedaloties šajā tradīcijā, viņi sniedz praktisku palīdzību tiem, kam tā nepieciešama, jo savāktās monētas tiek ziedotas bezpeļņas labdarības organizācijas “Caritas” Romas nodaļai, kas ziedojumus izmanto pārtikas bankas, zupas virtuves un labklājības projektu finansēšanai, ceturtdien, 7.martā, vēsta Reuters.

2022.gadā “Caritas” no strūklakas savāca 1,4 miljonus eiro, un sagaidāms, ka 2023.gadā tā būs savākusi vēl vairāk.

Monētu izņemšana no strūklakas ir iespaidīgs notikums, kurā iesaistīti reģionālā komunālā uzņēmuma ACEA darbinieki. Balansējot uz strūklakas malas, viņi izmanto garas slotas un sūkšanas šļūtenes, lai izsūktu monētas no strūklakas

Divas reizes nedēļā monētas savāc līdz četriem darbiniekiem, sacīja ACEA vadītājs Frančesko Prisko (Francesco Prisco). “Savākšanas un tīrīšanas darbi tiek veikti pēc iespējas ātrāk, lai mēģinātu samazināt strūklakas dīkstāvi,” viņš sacīja, piebilstot, ka strūklaka tiek iztukšota tīrīšanai divas reizes mēnesī.

Pēc tam savāktās monētas nodod “Caritas”, kur tās tiek izbērtas uz milzīga galda žāvēšanai. Tās tiek žāvētas ar fēnu un dvieļiem, un tad tās tiek rūpīgi sašķirotas un saskaitītas ar naudas skaitītāju “Caritas” birojā.

No strūklakas tiek izceltas ne tikai monētas. Darbinieki ir izņēmuši rotaslietas, zobu protēzes, reliģiskas medaļas, rokaspulksteņus un pat nabassaites.

Brīdinājuma zīmes pie strūklakas brīdina, ka nedrīkst zagt monētas, kas gadu desmitiem ir bijis zagļu mērķis, taču bieži vien tās tiek zagtas, izmantojot magnētus, kas piestiprināti pie gariem mietiem.

Zīmes ap Romas Trevi strūklaku paskaidro, ka iemestās monētas tiek ziedotas labdarībai,

un šī doma iepriecina daudzus tūristus, kas pozē pie šī pieminekļa.

Kāda tūriste no Brazīlijas “Reuters” pauda savu sajūsmu, norādot, ka, lai gan viņa izsaka savai sirdij tuvu vēlēšanos, viņa apzinās, ka monētas ietekme ir lielāka un sniedz palīdzību tiem, kam tā ir nepieciešama.

Tūrists no Itālijas uzsvēra, ka Trevi strūklaka ir obligāts apskates objekts Romā. Uzsverot tās kultūras nozīmi, viņš norādīja uz tradīciju iemest monētas strūklakā, kas ne tikai bagātina ceļojuma pieredzi, bet arī palīdz pozitīvam mērķim.

Leģenda vēsta, ka monētas iemešana strūklakā ar labo roku pāri kreisajam plecam garantē atgriešanos Romā, turklāt cilvēki labprāt pievieno savas personīgās vēlēšanās, piemēram, vēlmi atrast mīlestību vai veselību mīļajiem.

1762.gadā pabeigtā Trevi strūklaka atrodas pie Poli pils (Palazzo Poli) Romas centrā, to rotā statujas, kas attēlo Tritonus, kuri vada Okeāna gliemežvāku ratus – simbolisks ūdens pieradināšanas tēls.

Federiko Fellīni (Federico Fellini) iemūžināja strūklaku filmā “La Dolce Vita”, kur Anita Ekberga pēc pusnakts ievilina Marčello Mastrojani strūklakas ūdenī. Mūsdienās gan brist ūdenī ir aizliegts, un tūristiem par to draud naudas sods.

Lasiet arī: Skaistumkopšanas speciāliste: Sejas kopšanas rutīna ir atslēga ādas veselībai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas