Lauku ģimenes ārsti aicina Levitu neizsludināt valsts budžetu

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) aicina Valsts prezidentu Egilu Levitu neizsludināt – kā iedzīvotāju veselību apdraudošu – likumu Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam, pavēstīja tās viceprezidents Ainis Dzalbs.

LLĢĀA savā paziņojumā norāda, ka «nepietiekami piešķirtais finansējums primārajai veselības aprūpei 2023.gadā, kā arī valsts atbalsta trūkumu primārās veselības aprūpes komandas saglabāšanai apdraud valsts apmaksātas primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, ģimenes ārstu prakšu pastāvēšanu, un negatīvi ietekmē sniegto pakalpojumu kvalitāti.»

Lai novērstu draudus primārajā veselības aprūpē, asociācija lēmusi uzrunāt Levitu un aicināt to neizsludināt iedzīvotāju veselību apdraudošu likumu Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam.

Tāpat asociācija lēmusi informēt starptautiskas vadošās un koordinējošās organizācijas,

kas iesaistītas veselības aprūpes pamatnostādņu un politikas izstrādē, par kritisko cilvēkresursu un finansējuma trūkumu primārajā veselības aprūpē.

Šobrīd LLĢĀA gatavo vēstuli Pasaules veselības organizācijai (PVO), Ekonomiskās attīstības un sadarbības komisijai (OECD), Eiropas Komisijai (EK), Eiropas primārās veselības aprūpes forumam (EFPC) Pasaules Ģimenes ārstu organizācijai (WONCA), Eiropas Lauku ģimenes ārstu asociācijai (EURIPA), kā arī Latviešu ārstu un zobārstu apvienībai (LĀZA) ar aicinājumu ietekmēt mūsu valsts atbildīgās amatpersonas, veicinot Ministru kabineta izpratni par atbildīgu rīcību pieejamas veselības aprūpes politikas veidošanā.

Dzalbs informēja, ka LLĢĀĀ

pauž atbalstu aktivitātēm, kas saistītas ar tās dalību dažāda veida protesta akcijās vai streikā,

kas vērsts ar mērķi palielināt finansējumu un cilvēkresursus nozarē.

Tāpat asociācija pauž gatavību sadarboties ar citām veselības aprūpes profesionāļu un pacientu organizācijām šo akciju atbalstam. LLĢĀA pauž atbalstu un gatavību iesaistīties aktivitātēs, kas veicina primārās veselības aprūpes izaugsmi un reģionālu attīstību nozarē.

Dzalbs jau iepriekš intervijā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā atzina, ka primārajai veselības aprūpei nav resursu, lai tiktu galā ar pacientu pieplūdumu un aprūpētu viņus pienācīgi un kvalitatīvi. Viņa vērtējumā, primārā veselības aprūpe Latvijā nonākusi līdz brīdim, kad nākas aizvien vairāk domāt par prioritātēm, jo ģimenes ārsti vairs nespēj nodrošināt visu pakalpojumu klāstu.

Lasiet arī: No 1.aprīļa ārstniecības personu vidējā darba samaksa palielināsies par 120 eiro

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas