LM ierosina daļu pensiju palielināt no valsts pamatbudžeta

Labklājības ministrija (LM) kā vienu nākamā gada valsts budžeta prioritātēm pieteikusi tā dēvētās bāzes pensijas. Tas nozīmētu, ka daļai pensionāru valsts veiktu piemaksas no  sava pamatbudžeta.

Intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes par šo ieceri otrdien, 25.jūlijā, pavēstīja labklājības ministre Evika Siliņa (JV). Viņa arī noraidīja izskanējušās bažas, ka pensiju indeksācija šogad varētu “būt ar mīnusa zīmi”.

Siliņa skaidroja, ka tiem pensionāriem, kuri strādāja, 2012.gadā pārtrauca maksāt piemaksu par katru nostrādāto darba gadu.

Līdz ar to izveidojās nevienlīdzība,

jo tiem cilvēkiem, kuri pensionējās agrāk, šī piemaksa tiek maksāta. LM uzskata, ka tāda nevienlīdzība būtu jāizskauž.

“Mēs uzskatām, ka būtu adekvāti, ja viņiem šādu piemaksu veiktu, un to varētu saukt arī par pāriešanu uz bāzes pensiju, ka daļēji pensijas tiek piefinansētas no parastā budžeta. Šobrīd visas pensijas tiek maksātas no sociālā budžeta, jo tās ir iemaksas,” sacīja labklājības ministre.

Siliņa pauda, ka pensiju daļēja maksāšana no pamatbudžeta LM skatījumā ir nepieciešama, ņemot vērā izveidojušos demogrāfisko situāciju, proti, lielo pensionāru skaitu. Piemaksas no vispārējā budžeta novērstu speciālā sociālā budžet apdraudējumu, piebilda ministre.

Viņa atzina, ka nākamā gada budžeta kontekstā šis jautājums varētu raisīt nopietnas diskusijas, jo

nepieciešamais finansējums ir ievērojams.

Vēl viens nākotnē risināms jautājums būs izdienas pensijas, piebilda ministre.

Runājot par pensijām, Siliņa noraidīja izskanējušās bažas par to, ka to indeksācija šogad varētu būt ar mīnusa zīmi, jo likums to nepieļauj. Precīzāks šogad rudenī gaidāmās pensiju indeksācijas koeficients, ņemot vērā visus koeficientus un inflācijas rādītājus, varētu būt zināms augusta beigās.

Lasiet arī: Latvijā pensionējies vīrietis vēl nodzīvo vidēji 14 gadus, skaidro CSP

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas