LTV darbinieki draud ar streiku, ja tiks samazināts oriģinālā satura apjoms

Latvijas Televīzijas (LTV) darbinieki varētu rīkot streiku, protestējot pret iespējamu oriģinālā satura apjoma samazināšanu LTV programmā šī gada rudens sezonā, kas ietekmētu arī darbinieku atalgojumu, informē Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (SEPLP).

Kā norāda SEPLP, padome jau janvārī brīdināja, ka sabiedriskajiem medijiem šogad varētu nākties būtiski samazināt oriģinālā satura apjomu, ja netiks saņemts pietiekams papildu finansējums. Šis gads LTV bija jāsāk ar mazāku satura budžetu, jo ievērojami līdzekļi bija jāvelta energoresursu apmaksai.

Lai situāciju uzlabotu, SEPLP cer, ka Ministru kabinetā pēc iespējas ātrāk tiks atbalstīts lūgums piešķirt LTV 850 870 eiro un Latvijas Radio 143 969 eiro

, kas nepieciešami, lai mazinātu energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma izraisīto negatīvo ietekmi 2023.gadā un lai turpinātu satura ražošanu gada pirmajai pusei līdzvērtīgā apjomā.

Padome ir arī aicinājusi Kultūras ministriju atbalstīt un virzīt tālāk izskatīšanai Ministru kabinetā lūgumu piešķirt no budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” 529 695 eiro LTV un 154 738 eiro Latvijas Radio, lai sabiedriskie mediji šogad varētu turpināt līdzšinējā apjomā atspoguļot karu Ukrainā, tai skaitā ziņojot no notikumu vietas.

LTV skaidro, ka darbinieku tikšanās ar SEPLP notika ceturtdien, 18.maijā.

Primārais sarunas temats bija sabiedrisko mediju apvienošanas procesa aktualitātes, taču tika skarts arī šobrīd LTV darbiniekiem būtiskākais jautājums – akūtais finansējuma deficīts,

kas gadījumā, ja netiks rasts risinājums gada sākumā pieteikto izmaksu kompensācijām, ievērojami mainīs LTV oriģinālsatura apjomu jaunajā rudens sezonā.

LTV uzsver, ka 2023.gadu uzņēmums uzsāka, strādājot tehniskā budžeta rāmī, un līdz šim brīdim joprojām nav atrisināti būtiski ar LTV operatīvo darbību saistīti jautājumi – nav pieņemti lēmumi par LTV pieprasīto budžeta finansējuma piešķiršanu komunālo pakalpojumu sadārdzinājuma un Ukrainas kara atspoguļošanas izmaksu kompensēšanai.

Uzņēmumā norāda, ka, nezinot, vai un kādā apjomā finansējums tiks piešķirts, LTV jau patlaban ir būtiski samazinājusi Ukrainas kara atspoguļošanas apjomu, kā arī apturējusi vairāku oriģinālsatura raidījumu pasūtījumus vasarai un jaunajai rudens sezonai.

Ir raidījumu cikli, kas rudenim pagaidām netiek plānoti vai kuriem par pāris raidījumiem paredzēts samazināt skaitu.

LTV uzsver, ka, lai veiktu satura pasūtījumus, raidījumu sagatavošanu, kā arī sniegtu garantijas LTV darbiniekiem, ka viņiem vasarā un rudenī būs nodrošināta noslodze, lēmumi par finansējuma piešķiršanu jāpieņem nekavējoties, kur LTV tehnisko un radošo darbinieku laika darba samaksa ir tieši saistīta ar veicamā darba apjomu. Līdz ar to situācijā, ja būtiska daļa oriģinālsatura raidījumu vasarā un jaunajā sezonā netiks veidota, pastāv risks, ka darbu LTV pametīs mediju jomā augsti novērtēti profesionāļi, skaidro LTV pārstāvji.

Patlaban konkrētu iespējamā streika laiku un ilgumu ne LTV, ne SEPLP neminēja.

Iepriekš jau vēstīts, ka, lai mazinātu energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma izraisīto negatīvo ietekmi 2023.gadā, Latvijas Televīzijai (LTV) un Latvijas Radio plānots piešķirt 994 839 eiro, liecina Kultūras ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts Tiesību aktu projektu (TAP) portālā.

Latvijas Radio plānots piešķirt 143 969 eiro, bet LTV – 850 870 eiro.

Rīkojuma projekta anotācijā teikts, ka LTV un Latvijas Radio 2023.gadā, salīdzinot ar 2021.gadu, maksājumu par energoresursiem prognozētais pieaugums ir 120%, tai skaitā par apkuri 632 318 eiro vai 194%, bet par elektroenerģiju 362 521 eiro vai 72%.

Nepieciešamais finansējums 2023.gadam 994 839 eiro apmērā tiks nodrošināts no budžeta resora “74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums” programmas “Finansējums energoresursu un ēdināšanas izdevumu pieauguma kompensēšanai”.

Tāpat ziņots, ka

LTV pagājušajā gadā, pēc provizoriskajiem datiem, strādāja ar 28,428 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,7% vairāk nekā gadu iepriekš,

kamēr uzņēmuma peļņa saruka par 15,8% – līdz 274 524 eiro.

LTV ir valsts kapitālsabiedrība, kas veic likumā noteikto sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa funkciju. Tas tiek veikts sabiedriskā pasūtījuma ietvaros, veidojot sabiedrības interesēs un tās vajadzībām plašu un daudzveidīgu programmu klāstu divos televīzijas kanālos “LTV1” un “LTV7”, interneta portālā “www.lsm.lv”, kā arī LTV pārvaldītajos sociālo tīklu kontos.

Lasiet arī: Latviešu valodai radīts savs pirmais telefonijas bots

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas