Meksikā par prezidenti pirmo reizi kļūst sieviete, Šeinbaumai gūstot pārliecinošu uzvaru vēlēšanās

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Klaudija Šeinbauma (Claudia Sheinbaum) ir guvusi vēsturisku uzvaru Meksikas svētdienas, 2.jūnija, vēlēšanās un kļuvusi par pirmo sievieti, kas ievēlēta par prezidenti, iegūstot no 58,3% līdz 60,7% balsu, kas ir lielākais skaits Meksikas demokrātijas vēsturē, kā ziņo Meksikas vēlēšanu iestāde, ziņo “Reuters”.

Klimata zinātniece un bijusī Mehiko pilsētas mēre ir pārņēmusi sava mentora, aizejošā prezidenta Andresa Manuela Lopesa Obradora (Andres Manuel Lopez Obrador) amatu, kura popularitāte nabadzīgo iedzīvotāju vidū veicināja viņas triumfu.

Opozīcijas kandidāte atzina savu sakāvi pēc tam, kad provizoriskie rezultāti liecināja, ka viņa ieguva starp 26,6% un 28,6% balsu.

“Pirmo reizi republikas 200 gadu pastāvēšanas laikā es būšu pirmā sieviete, kas kļūs par Meksikas prezidenti,”

Šeinbauma sacīja atbalstītājiem, skaļi saucot “prezidente, prezidente”.

Šeinbaumas uzvara ir nozīmīgs solis Meksikai – valstij, kas pazīstama ar savu mačo kultūru un kurā dzīvo pasaulē otra lielākā Romas katoļu kopiena, kas jau gadiem ilgi uzstāj uz tradicionālām vērtībām un tradicionālākām sieviešu lomām.

Šeinbauma ir pirmā sieviete, kas uzvarējusi vispārējās vēlēšanās ASV, Meksikā un Kanādā.

Kāda 87 gadus veca Šeinbaumas atbalstītāja nespēja noticēt, ka viņai ir bijusi iespēja balsot par sievieti. “Agrāk mēs pat nevarējām balsot, un, ja varējām, tad bija jābalso par to, par kuru lika balsot vīrs. Paldies Dievam, ka tas ir mainījies, un es varu to izdzīvot,” viņa piebilda.

Klaudijas Šeinbaumas kā Meksikas pirmās prezidentes ceļš būs sarežģīts, jo viņai ir jāsabalansē solījumi par labklājību ar lielu budžeta deficītu un zemu ekonomikas izaugsmi. Viņa solīja fiskālo atbildību un centrālās bankas autonomiju, vienlaikus pievēršoties drošības jautājumiem.

Vēlēšanas, kas bija vardarbīgākās Meksikas mūsdienu vēsturē, to laikā tika nogalināti 38 kandidāti,

izgaismoja būtiskas drošības problēmas, un analītiķi norāda uz organizētās noziedzības ietekmes pieaugumu Lopesa Obradora pilnvaru laikā.

Svētdienas balsojumu aizēnoja arī divu cilvēku slepkavības vēlēšanu iecirkņos Pueblas štatā.

Lopesa Obradora pilnvaru laikā ir nogalināts vairāk cilvēku – vairāk nekā 185 000 – nekā jebkuras citas administrācijas laikā Meksikas modernajā vēsturē, lai gan slepkavību skaits pakāpeniski samazinās.

Analītiķi ir brīdinājuši, ka Klaudijai Šeinbaumai nepieciešams veikt ievērojamus ieguldījumus policijas darbā un cīņā pret nesodāmību, lai ievērojami uzlabotu drošību.

Jaunievēlētajai prezidentei nāksies risināt arī sarežģītas sarunas ar ASV par migrāciju un narkotiku kontrabandu laikā, kad plosās fentanila epidēmija. Šīs sarunas var kļūt vēl sarežģītākas, ja ASV prezidenta amatā uzvarēs Donalds Tramps (Donald Trump), kurš ir apsolījis noteikt 100 % muitas tarifus Meksikā ražotajām Ķīnas mašīnām un izvietot īpašos spēkus pret narkotiku karteļiem.

Valdošā Šeinbaumas partija MORENA uzvarēja arī Meksikas pilsētas mēra vēlēšanās, kas ir viens no svarīgākajiem amatiem valstī, liecina provizoriskie rezultāti.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Valdība nosaka stingrākus azartspēļu noteikumus; SVF misija mudina Lietuvu veikt pensiju reformas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas