Moldova izjaukusi pret valdību vērstu protestu plānu

Moldovas policija arestējusi vairākus vīriešus, kas saistīti ar Krieviju un tiek apsūdzēti pretvalstisku protestu plānošanā, raksta Politico.

Aresti veikti svētdien, 12.martā, vien dažas dienas pēc tam, kad Baltais nams brīdinājis par Maskavas plāniem vājināt Moldovas valdību. Nelielā valsts ar 2,5 miljoniem iedzīvotāju atrodas starp Ukrainu un Rumāniju, un jau kopš Maskavas iebrukuma Ukrainā izjūt pastiprinātu spiedienu no Krievijas puses. Valsti vada eiropeiski noskaņotā Maija Sandu (Maia Sandu), un Moldova 2022.gada vasarā kļuva par Eiropas Savienības kandidātvalsti. Sandu februārī norādīja, ka Maskava vēlas Moldovā sarīkot valsts apvērsumu.

Moldovas policijas vadītājs 12.martā informēja, ka protestu plānā ir iesaistītas 50 līdz 100 personas, no kurām katra saņemtu līdz 10 tūkstošiem dolāru par pretvalstisku demonstrāciju rīkošanu.

Pēc tam, kad policija policijai izdevās iefiltrēties grupējumā, tika aizturētas septiņas personas. Nesenos protestus rīkojis grupējums Kustība tautai, ko atbalsta prokremliskā partija Sor un tās vadītājs Ilans Šors.

Baltā nama pārstāvis Džons Kirbijs (John Kirby) sacīja: «Krievu aktīvisti, no kuriem daži joprojām ir saistīti ar Krievijas izlūkdienestiem, cenšas rīkot un izmantot protestus Moldovā kā pamatu nedrošības raisīšanai par valdību.» Viņš piebilda, ka Maskavas mērķis ir izveidot valstī prokremlisku valdību.

Moldovas iekšlietu ministre Ana Revenko (Ana Revenco) informēja: «Es brīdinu visus valsts nodevējus, ka viņiem drīz būs jāstājas tiesas priekšā, neatkarīgi no tā, cik daudz naudas un palīdzības šī personas saņēma, lai iznīcinātu mūsu valsti.»

Lasiet arī: Moldova brīdina par Krievijas mēģinājumiem ietekmēt norises valstī

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas