NA biedre Valaine: homofobiskie izteikumi veikti no viltus profila

Nesen BNN atspoguļoja kādu nepatīkamu diskusiju, kas izcēlusies sociālo tīklu vietnē Twitter par Nacionālās apvienības (NA) biedres Sarmītes Valaines pausto viedokli attiecībā uz LGBTQ kopienas piederīgajiem. Valaines kundze sazinājās ar BNN portālu un informēja, ka konkrētais sociālo tīklu konts nepieder viņai un tajā paustie viedokļi nepieder viņai.

Sarunā ar BNN Valaines kundze pavēstīja, ka viņai nekad nav bijis profils Twitter. “ Vienīgais sociālais tīkls, kurus es izmantoju, ir Facebook. Mana ikdiena, ir visai aizņemta un man nav laika, lai uzturētu vairākus sociālo tīklu profilus vienlaikus,” skaidro Valaine, un piebilst, ka ziņa par šo Twitter kontu un tajā paustajiem viedokļiem esot šokējusi viņu.

NA biedre stāsta, ka līdz šim nebija zinājusi, ka kāds ir izveidojis Twitter profilu ar viņas vārdu un aktīvi dalās ne tikai ar savu, bet arī citu sociālo tīklu lietotāju viedokļiem.

Par to, ka šāds profils Twitter eksistē, Valaine uzzinājusi, kad cilvēki pastāstījuši par BNN portālā publicēto rakstu.

Iepriekš BNN jau vēstīja, ka nepatīkamā diskusija izvērtusies, zem Twitter lietotāja Alekša Vilciņa ieraksta, kurā puisis padalījies ar piedzīvoto uzbrukumu pēc naktskluba Skapis apmeklējuma. Kā ierakstā atzinis pats Vilciņš, pēc kluba apmeklējuma viņu smagi piekāvuši homofobi. Balstoties uz Vilciņa pausto, uzbrukuma motīvs esot bijis naids pret LGBTQ kopienu – varmākas esot paši atzinuši to policijai.

Starp komentāriem, kuros cilvēki izteikuši līdzjūtību puisim un vēlējumiem pēc iespējas ātrāk atveseļoties parādījās nekorektā valodā pausti viedokļi, kas spriežot pēc profila lietotāja vārda pieder NA biedrei Sarmītei Valainei.

Atbildot uz “pseido” Valaines paustajiem komentāriem, cilvēki asi kritizēja ne tikai paustos uzskatus, bet arī rupjos apzīmējumus, kas tika lietoti.

Balstoties uz publiski pieejamo informāciju Twitter, profils divus gadus darbojies ar Sarmītes Valaines vārdu. Pēc rūpīgas izpētes BNN arī secināja, ka gan profila noformējums, gan daži tur publicētie ieraksti ir ļoti līdzīgi Valaines kundzes oficiālajam profilam sociālā tīklā Facebook.

Salīdzinot profilos publicētos ierakstus, BNN secināja, ka daudzi no Twitter kontā atrodamajiem ierakstiem par NA partijas darbību ir stilistiski ir līdzīgi, tiem, kas atrodami Valaines kundzes Facebook profilā.

Taču, kam patiesībā pieder konkrētais Twitter profils, BNN neizdevās noskaidrot.

Uz BNN jautājumu, vai ir aizdomas, kas ir izveidojis, šādu profilu, un, kāpēc no visiem NA biedriem ir izvēlēta tieši viņa, Valaine atbild, ka konkrēti nevienu aizdomās netur, taču, nelabvēļu Nacionālās apvienības partijas biedriem netrūkstot. “Mana attieksme pret LGBTQ kopienas pārstāvjiem ir neitrāla. Es nevienu nenosodu, katrs izvēlas pats, kā viņam dzīvot un kādas izvēles izdarīt,” atzīst Valaine un piebilst, ka notikušais met ēnu ne tikai uz viņas, partiju NA, bet arī uzņēmumu, kurā viņa strādā, reputāciju.  

Tāpat Valaine skaidro, ka kopīgi ar advokātu plāno savākt pierādījumus par šo nepatīkamo situāciju un vērsties gan Valsts policijā, gan sociālā tīkla Twitter klientu atbalsta servisā, lai likvidētu šo profilu un atrastu vainīgo.

BNN novēroja, ka šobrīd profilam, kas vēl ceturtdienas, 1. jūnija vakarā, it kā piederēja Sarmītei Valainei, ir nomainīts vārds uz “Sandra Liepiņa”. Savukārt profila bilde ir nomainīta uz eža portretu.  Tāpat kā iepriekš, profilā atrodamā informācija liecina, ka attiecīgais Twitter konts ir izveidots pirms diviem gadiem, tam ir četri sekotāji un tas seko 40 cilvēkiem. Arī profila īpašnieka atrašanās vieta ir nomainīta no Rīgas uz Londonu.

Vēl viena lieta, kas ir palikusi nemainīga, ir Twitter lietotājvārds, kas vēl aizvien ir @sarmītevalaine. Jautāta, vai šāda persona, Sandra Liepiņa, ir pazīstama, Valaine norādīja, ka šāda persona viņai nav zināma.

Pēcāk BNN ievēroja, ka profila vārds ir nomainīts vēlreiz – uz “Rodžers Bargais”. Arī profila bildē vairs negozējas ezītis, bet gan kafijas krūze.

BNN atgādina, ka šādas situācijas, kad kāds ir izveidojis viltus profilu, vai uzlauzis jūsu sociālo tīklu profilu, pirmais, kas būtu jādara, jāziņo attiecīgajam sociālā tīkla klientu atbalsta centram. Līdztekus vēlams izvietot pārējos sociālajos tīklos paziņojumus ar pierādījumiem, par to, ka kāds uzdodas par jums un publicē kaitnieciska rakstura saturu.

Gadījumos, kad ir izveidots viltus profils, iespējams pieprasīt šāda profila dzēšanu, taču jārēķinās, ka atbilde no klientu atbalsta centra būs jāgaida kādu laiku.

Ja viltus vai nozagtajā profilā ir izvietota aizvainojoša, nekorekta, vai vardarbīga rakstura informācija un audio videomateriāli, ieteicams atgūstot kontroli pār profilu atkārtoti izvietot publisku paziņojumu par to, ka šo saturu neesat publicējis, un atvainoties saviem sekotājiem, ja saturs jebkādā veidā ir aizskāris viņus.

BNN aicina ne tikai sabiedrību, bet arī politiķus būt uzmanīgiem daloties, savās pārdomās sociālos tīklos, jo viss, kas reiz ir publicēts internetā, paliek internetā. Tāpat atgādinām, ka mūsdienās ātri var secināt un pārbaudīt, kas un ko ir publicējis, un vai profils ir īsts. 

Lasiet arī: Prokuratūra kopīgi ar KNAB analizēs iemeslus, kāpēc nācās izbeigt Rīgas satiksmes transportlīdzekļu iepirkuma lietu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas