NATO aicina jaunos uzņēmējus izstrādāt risinājumus zinātņietilpīgo tehnoloģiju jomā

NATO aicina jaunuzņēmumus piedāvāt risinājumus izaicinājumiem zinātņietilpīgo tehnoloģiju jomā, lai pretendētu uz NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam pilotprogrammas finansējumu ((Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, DIANA) un atbalstu divējāda pielietojuma inovāciju izstrādei, informē Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāve Vita Briže. 

Programmas mērķis ir sekmēt divējādas pielietojamības jaunuzņēmumu attīstību NATO dalībvalstīs, veicinot sadarbību starp inovatoriem, pētniekiem un gala lietotājiem.

AM pārstāve skaidro, ka DIANA programmas ietvaros ir izsludināta pieteikšanās izaicinājumu risināsanai energonoturības,

drošas informācijas apmaiņas, kā arī uztveršanas un novērošanas jomās. 

Jaunuzņēmumi aicināti reģistrēties programmas vietnē www.nato-diana.org un līdz 29.augustam iesniegt savus risinājumus izaicinājumiem, lai pretendētu dalībai pilotprogrammas pirmajā posmā.

Plānots, ka pirmais posms ilgs sešus mēnešus.

Šajā periodā 30 programmas dalībnieki varēs iegūt finansējumu 100 000 eiro apmērā, un piekļuvi piecu akseleratoru tīklam, lai izstrādātu divējāda pielietojuma inovācijas aliansei būisko izaicinājumu risināšanai. 

Arī programmas otrais posms ilgst pusgadu, taču piešķirtā finansējuma apmērs sasniegs jau 300 000 eiro. 

Briže norāda, ka jaunuzņēmumiem jābūt reģistrētiem kādā no NATO dalībvalstīm.

Tāpat uzņēmumiem jādarbojas divējāda pielietojuma zinātņietilpīgo tehnoloģiju jomā, attīstot tehnoloģijas sākot ar 4. tehnoloģijas gatavības līmeni.

Uzņēmumi, kas tiks uzņemti NATO DIANA akseleratoru programmā 2023.gadā, iegūs pieeju pieciem akseleratoriem Eiropā un Ziemeļamerikā, vairāk nekā 90 testa centriem, zinātnes, inženierijas, industrijas, gala lietotāju un iepirkumu ekspertu mentoru tīklam.

NATO DIANA aicina uz sadarbību arī investorus, lai mazinātu ieguldījumu risku jaunuzņēmumos, kuri piedalīsies kādā no akselerācijas programmām, un industrijas pārstāvjus, kuri varētu darboties kā mentori jaunuzņēmumiem.

AM pārstāve skaidro, ka pašlaik izsludinātie izaicinājumi ir pirmās trīs NATO DIANA piedāvātās akselaratoru programmas.

Savukārt, sākot ar 2025.gadu, NATO DIANA uzsāks darbību pilnā apjomā, uzņēmumiem piedāvājot līdz pat desmit akselaratoru programmām gadā. 

Viens no programmas DIANA testa centriem atrodas Ādažu bāzē, kur izveidota 5G testa vide, radot ekosistēmu jaunās paaudzes bezvadu tehnoloģiju attīstīšanai un izmēģināšanai.

Lasiet arī: Tonijs Blērs: Mākslīgais intelekts mainīs visu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas