Norvēģijas Arktikas reģions lūdz ES Komisiju ieviest 26 stundu dienu

Norvēģijas attālākais ziemeļu reģions ir ierosinājis ieviest reģionā laika zonu ar 26 stundu diennakts laiku un lūdzis Eiropas Komisijas atļauju šo izmaiņu īstenošanai. Šī neparastā iniciatīva ir paredzēta, lai veicinātu vietējās vērtības, uzlabotu ģimenes laika pavadīšanas iespējas un piesaistītu jaunus iedzīvotājus Ziemeļu polārā loka apgabalam, kas atrodas netālu no Krievijas robežas, trešdien, 10.aprīlī, vēsta Politico.

Vēstulē Eiropas Komisijai, kas apstiprinājusi, ka ir saņēmusi šo lūgumu, reģions lūdz Eiropas Savienības (ES) iestādi likt Norvēģijas valsts iestādēm apstiprināt

laika joslas izveidi, kurā 24 stundu vietā būtu 26 stundas dienā.

Priekšlikums vēl ir sākuma stadijā, un nav skaidrības par to, kā tas varētu funkcionēt. Pilsētas Vadse mēre Venke Pedersena (Wenche Pedersen), kas ierosināja šo ideju, atzina, ka loģistika vēl nav līdz galam izstrādāta.

“Pulkstenis mainīsies no 12 uz 13… un jāskatās, kā tas viss noritēs. Es nedomāju, ka viņi teiks “jā”, tāpēc mēs neesam izstrādājuši visas nianses,” viņa sacīja.

Pēc Pedersenas teiktā, reģions saskaras ar grūtībām jaunu iedzīvotāju piesaistē. Viņa cer to mainīt, izceļot reģiona unikālās vērtības.

“Mūsu projekta “MOREtime” mērķis ir svinēt un popularizēt šo unikālo dzīvesveidu, piedāvājot cilvēkiem iespēju kvalitatīvāk pavadīt laiku, iesaistoties tādās aktivitātēs kā makšķerēšana, medības, jaunu valodu apguve vai vienkārši būšana kopā ar mīļajiem,” vēstulē norādījusi Vadse pilsēta.

Pedersena cer, ka, pagarinot dienas ilgumu, vairāk cilvēku vēlēsies pārcelties uz nomaļo reģionu, uzsverot dzīvesveida pievilcību, kurā

galvenais uzsvars tiek likts uz kvalitatīvu laiku ar ģimeni un draugiem.

Turklāt, ņemot vērā Krievijas karu pret Ukrainu, ir “svarīgāk nekā jebkad” nodrošināt, ka šis reģions ir apdzīvots, piebilda Pedersena.

Norvēģija, lai gan nav ES dalībvalsts, ir Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) daļa. Lai gan vasaras laika režīmu reglamentē ES direktīva, atsevišķu laika joslu izveide joprojām ir valstu kompetencē.

Saskaņā ar Komisijas amatpersonas teikto, par laika joslām lemj pašas valstis, tāpēc maz ticams, ka ES spēs apmierināt reģiona lūgumu.

Lasiet arī: Nāvējošā “zombiju narkotika” sasniedz Eiropu, nogalina 11 cilvēkus Apvienotajā Karalistē

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas