Olainfarm nodevusi Latvijas aptiekas kapitāldaļas Belēvičam

Pildot Konkurences padomes (KP) lēmumu, AS “Olainfarm” nodevusi sev piederošās SIA “Latvijas aptiekas” kapitāldaļas neatkarīgam profesionālim aptieku nozarē Guntim Belēvičam, informē uzņēmuma pārstāvji.

Belēvičs turpmāk veiks pastāvīgu un neatkarīgu “Latvijas aptiekas” daļu pārvaldību līdz brīdim, kad tiks noslēgts uzņēmuma kapitāldaļu atsavināšanas process. Savukārt “Latvijas aptiekas” valde turpinās nodrošināt uzņēmuma saimniecisko darbību.

“Tādējādi atbilstoši visiem KP noteikumiem un izvirzītajiem termiņiem esam nodrošinājuši, ka ir pilnībā novērstas jebkādas potenciālās bažas, ka “Olainfarm” pievienošanās koncernam AS “AB city” varētu pasliktināt konkurences situāciju aptieku tirgū. Tieši otrādi – tas, ko redzam, ka aptieku segmentā konkurences situācija starp spēlētājiem pēdējo gadu laikā ir tikai pastiprinājusies,” atzīmē “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Uzņēmumā norāda, ka, veicot atsavināšanas procesu, ņemta vērā tirgus situācija, ko būtiski ietekmējuši pagājušā gada inflācijas rādītāji, komercbanku aizdevumu likmes, kā arī paziņojumi par reformām nozarē,

kas farmācijas tirgū rada papildu nenoteiktību un attur arī ārvalstu investorus no ieguldījumiem nozarē.

Tāpat “Olainfarm” uzsver, ka potenciālajiem investoriem un interesentiem par “Latvijas aptiekas” daļu iegādi ir bijis zināms KP noteiktais saspringtais daļu atsavināšanas termiņš un tas radījis situāciju, kurā efektīvākais risinājums bijis jau tagad nodot 100% uzņēmuma kapitāla daļas un no tām izrietošās tiesības neatkarīgam aktīvu pārvaldniekam, paralēli turpinot darbu pie “Latvijas aptiekas” daļu atsavināšanas citam īpašniekam.

“Latvijas aptieka” kapitāldaļu pārvaldnieks Belēvičs norāda, ka konkurence aptieku tirgū ir ļoti sīva, taču pauž pārliecību, ka izdosies turpināt “Latvijas aptieku” izaugsmi, gan atverot jaunas aptiekas, gan ieviešot klientiem ērtus un pieejamus farmaceitiskās aprūpes pakalpojumus.

LETA apkopotā informācija liecina, ka Belēvičs strādājis vairāku aptieku vadošajos amatos, tostarp SIA “Mēness aptieka” un SIA “Aptieka “Saule””, SIA “Saules aptieka”, kā arī aptieku savienībā “Aptieku alianse”.

Pēcāk viņš kļuva par “Olainfarm” padomes locekli, no kura 2007.gadā tika atstādināts. No 2014. līdz 2016.gadam Belēvičs strādāja par Veselības ministru, bet pēcāk no amata atkāpās.

Jau vēstīts, ka KP iepriekš atļāva “Repharm” grupas māteskompānijai AS “AB City” iegūt vienpersonisku izšķirošu ietekmi pār “Olainfarm”. Vienlaikus, lai novērstu iespējamos riskus konkurencei un apvienošanās negatīvās sekas farmaceitisko izstrādājumu mazumtirdzniecības tirgū, apvienošanās atļauta ar saistošajiem noteikumiem, kas paredz “Latvijas aptiekas” kapitāldaļu atsavināšanu ar “AB City” un ar to saistītajām personām nesaistītai trešajai personai.

Tāpat ziņots, ka KP līdz 2023.gada 31.decembrim bija pagarinājusi termiņu “Olainfarm” piederošās “Latvijas aptieka” 51% kapitāldaļu atsavināšanai.

Iesniegumā konkurences uzraugam “Olainfarm” norādīja, ka no “Olainfarm” neatkarīgu apstākļu dēļ nav iespējams pabeigt “Latvijas aptieka” 51% kapitāldaļu atsavināšanu sākotnēji noteiktajā termiņā līdz 2023.gada 30.aprīlim, jo “Olainfarm” kopā ar ieinteresēto pircēju jāveic darbības, kuru izpildei nepieciešams papildu laiks.

Tāpat iesniegumā KP ir norādīts, ka potenciālais “Latvijas aptiekas” kapitāldaļu pircējs vēlas iegādāties visas “Latvijas aptiekas” kapitāldaļas ar visiem aktīviem un pastāv iespējamība, ka potenciālā darījuma ietvaros “Olainfarm” būs pilnībā izpildījis KP lēmuma uzliktos saistošos noteikumus – pārdot 100% kapitāldaļas – pirms noteiktā izpildes termiņa beigām, kas ir 2024.gada 30.aprīlis.

“Olainfarm” nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. “Olainfarm” koncernā ietilpst “Klīnika DiaMed”, “OlainMed”, “Latvijas aptieka”, “Silvanols”, “Olainfarm enerģija”, “Farmācijas, biomedicīnas un medicīnas tehnoloģiju Kompetences centrs”, “Global Lux” un “Tonus Elast”.

“Olainfarm” reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 30 079 109 eiro. Kompānijas īpašniece ir AS “Repharm” grupas māteskompānija AS “AB City”. “AB City” patiesie labuma guvēji ir Sergejs Korņijenko un Roberts Tavjevs.

Lasiet arī: BNN pēta | 2024.gads Lietuvā sola pārmaiņas valsts darbiniekiem, pensionāriem, parādniekiem un citiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas