“Putins gūs panākumus”, ja ASV samazinās finansējumu Ukrainai, brīdina augstākā līmeņa vadītāji

Baidena administrācijas augstākā līmeņa amatpersonas otrdien, 31.oktobrī, brīdināja senatorus, ka gadījumā, ja viņi apstiprinās palīdzību Izraēlai, bet samazinās finansējumu Ukrainai, uzvarēs Vladimirs Putins, ziņo Politico.

Valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Anthony Blinken) un aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin), liecinot Senāta Asignējumu komitejā, iebilda pret prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) 106 miljardu ASV dolāru papildu finansējuma pieprasījuma atdalīšanu Izraēlai, Ukrainai un Klusā okeāna valstīm.

Jaunais spīkers Maiks Džonsons (Mike Johnson) plāno rīkot balsojumu par tiesību aktu, kas paredz piešķirt 14,3 miljardus ASV dolāru militārajam finansējumam Izraēlai, kas atbilst prezidenta Baidena pieprasījumam, bet neietver finansējumu Ukrainai. Baidena priekšlikumā ir paredzēti vairāk nekā 60 miljardi ASV dolāru, lai turpinātu sniegt atbalstu Ukrainai.

“Es domāju, ka tas nodarītu ne tikai milzīgu kaitējumu mūsu vērtībām, bet arī mūsu pamatinteresēm,”

Blinkens sacīja par Ukrainas palīdzības pārtraukšanu, piebilstot, ka “labāk atbalstīt mūsu centienus tagad, nodrošinot panākumus, nekā maksāt daudz augstāku cenu vēlāk, kad mums būs jāsaskaras ar agresijas pilnu pasauli,” viņš teica.

Ostins apgalvoja, ka, nesniedzot palīdzību Ukrainai “Putins kļūs tikai spēcīgāks, un viņš gūs panākumus.” Ostins brīdināja, ka, ja Vladimiram Putinam Ukrainā izdosies gūt panākumus, visticamāk, viņš tur neapstāsies. Viņš sacīja, ka “agrāk vai vēlāk viņš metīs izaicinājumu NATO”, kas, iespējams, novestu pie kara.

Baidena jaunākā finansējuma plāna nākotne šķiet neskaidra.

Demokrāti, tāpat kā daudzi republikāņi gan Senātā, gan Pārstāvju palātā, atbalsta Baidena stratēģiju apvienot palīdzību Ukrainai ar atbalstu Izraēlai, taču republikāņi, kas vada Pārstāvju palātu, kā arī daži Senāta partijas locekļi, iebilst pret apvienošanu.

Administrācijas amatpersonas apgalvoja, ka Izraēlas un Ukrainas konflikti ir savstarpēji saistīti, jo Krievija, uzbrūkot Ukrainas infrastruktūrai, izmanto Irānas piegādātās tehnoloģijas, tādējādi radot draudus pret Izraēlas un ASV interesēm. Senatori no abām komitejas pusēm pauda atbalstu šai saiknei pretstatā Pārstāvju palātas republikāņu skeptiķiem, kuri ir pret papildu finansējumu Ukrainai.

Kopš Krievijas iebrukuma 2022.gada februārī Kongress jau ir apstiprinājis 113 miljardus ASV dolāru Ukrainai.

Lasiet vairāk: Baidens paziņo par 100 miljonu ASV dolāru humāno palīdzību Gazai un Rietumkrastam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas