Rīgas osta Spilves pļavās plāno veidot lielāko saules paneļu parku Latvijā

Rīgas osta Spilves pļavās veidos lielāko saules paneļu parku Latvijā ar nominālo jaudu vismaz 100 megavati un plānoto elektroenerģijas izstrādi vismaz 100 000 megavatstundas gadā, informē Rīgas brīvostas pārvalde.

Šis apjoms atbilst vidēji lielas Latvijas pilsētas elektroenerģijas gada patēriņam, kā arī tas ir pirmais solis vērienīgā Spilves industriālā parka kompleksa izveidē, uzsver pārvaldē.

Saules paneļu parka attīstītājs tiks izvēlēts Rīgas brīvostas pārvaldes izsludinātā starptautiskā konkursā, kur

saules parka attīstībai tiek paredzēta teritorija 176 hektāru platībā, kas paredz potenciālu vismaz 100MW parka izveidei.

Pretendentu izvēlē tiek vērtēti vairāki parametri – klasiskā zemes nomas maksa, kā arī zaļā enerģija, ko ražotājs nodos ostai savas pamatdarbības īstenošanai.

«Saules parks ražos zaļu enerģiju ostas un Rīgas uzņēmumiem, un, visticamāk, padarīs lētāku elektroenerģiju arī visiem Rīgas iedzīvotājiem,» sacīja Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs un Rīgas domes deputāts Viesturs Zeps (LA).

Kā uzsver Zeps, Rīgas osta ir lielākais industriālais parks Baltijā ar līdz šim neizmantotu ekonomisko potenciālu Spilvē, piebilstot, ka Spilves industriālā parka attīstībā ir redzams potenciāls zaļās enerģijas attīstībai – «vispirms saules paneļu parkam, tad ūdeņraža tehnoloģiju attīstībai».

«Turklāt, šodien starptautiskie ražotāji un loģistikas ķēdes pieprasa «zaļākus transporta koridorus», un saules parks ir iespēja ostas stividoriem piedāvāt zaļu un lētu enerģiju,” norāda Zeps.

Viņa ieskatā, saules paneļu parka izveide būtu arī liels solis Rīgai un Latvijai enerģētiskās neatkarības virzienā.

Izsoles sākuma cena (gada nomas maksa): 233 251,05 eiro + 5% no objektā saražotās elektroenerģijas apjoma katrā elektroenerģijas tirdzniecības intervālā.

Pieteikumu dalībai izsolē var iesniegt līdz 2022.gada 14.oktobrim plkst. 16.30. Izsoles laiks 2022.gada 7.novembrī plkst. 14.00.

Pēc Rīgas brīvostas Attīstības programmas 2019.–2028.gadam, brīvostas pārvalde par prioritārajiem darbības virzieniem savā turpmākajā attīstībā noteikusi ostas kravu portfeļa diversifikāciju, piesaistot jaunas kravu plūsmas, palielināt ne-enerģētikas tranzītkravu apjomu, kā arī ostas līdz šim neapgūto teritoriju attīstību, piesaistot attīstāmajās teritorijās ar ostas funkciju saistītas un/vai nesaistītas ražošanas darbību, kas ilgtermiņā varētu veidot plašāku industriālo pakalpojumu klasteri Rīgas ostā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas