Šaušana Somijas skolā: aizturēts 12 gadus vecs aizdomās turamais, viens no cietušajiem miris

Pēc apšaudes skolā otrdien, 2.aprīlī, netālu no Somijas galvaspilsētas tika nogalināts viens bērns un vēl divi smagi ievainoti, bet aizdomās par uzbrukumu turētais 12 gadus vecais skolasbiedrs tika aizturēts, paziņoja policija. Saskaņā ar policijas preses pārstāvja teikto cietušie nekavējoties tika nogādāti slimnīcā, ziņo Reuters.

Aizturēšana notikusi miermīlīgi Helsinkos, ārpus skolas telpām, un aizdomās turētais un ierocis patlaban atrodas policijas uzraudzībā. Policija paziņoja, ka pagaidām nav citu aizdomās turamo.

Sīkāka informācija par aizdomās turamā, vai cietušo identitāti netika sniegta, tika norādīts tikai tas, ka viņi visi ir 12 gadus veci somi un skolas audzēkņi.

Policija paziņoja, ka aizdomās turamais sākotnējā intervijā atzinies par uzbrukumu. Aizdomās turamais tiks nodots sociālo dienestu aprūpē, un viņš ir pārāk jauns, lai tiktu apcietināts.

Policija paziņoja, ka motīvs nav skaidrs, norādot, ka šaujamieroča atļauja piederējusi aizdomās turētā radiniekam.

Šaušana notika Viertolas skolā Helsinku priekšpilsētā Vantā, kurā mācās aptuveni 800 skolēnu no pirmās līdz devītajai klasei un strādā 90 cilvēku, ziņo pašvaldība.

“Tiešās briesmas ir novērstas,” aģentūrai “Reuters” sacīja Viertolas skolas direktore Sari Lāsila (Sari Laasila), atsakoties sniegt plašākus komentārus.

Iekšlietu ministrs Mari Rantanens (Mari Rantanen) vietnē “X” rakstīja: “Diena sākās šausminošā veidā… Es varu tikai iedomāties, kādas sāpes un raizes šobrīd izjūt daudzas ģimenes. Aizdomās turamais vainīgais ir notverts.”

Premjerministrs Peteri Orpo (Petteri Orpo) sacīja, ka šaušana ir dziļi šokējoša. “Domās esmu kopā ar upuriem, viņu tuviniekiem un pārējiem skolēniem un darbiniekiem,” viņš rakstīja vietnē “X”.

Iepriekš Somijā notikušās šaušanas skolās ir pastiprinājušas rūpīgu kontroli pār valsts ieroču politiku.

2007.gadā skolā tika nogalināti seši skolēni, skolas medmāsa, skolas direktors, pēcāk nošaujoties arī pašam šāvējam. Nākamajā, 2008.gadā, cits skolēns Mati Sāri (Matti Saari) atklāja uguni arodskolā Kauhajoki, Somijas ziemeļrietumos, nogalinot deviņus skolēnus un vienu skolas darbinieku, bet pēc tam nogalinot sevi.

Somija 2010.gadā ieviesa stingrākus ieroču likumus, nosakot, ka visiem pretendentiem uz ieroča apliecību ir jāveic zināšanu pārbaude un paaugstinot vecuma ierobežojumu no 18 līdz 20 gadiem. Valstī ar 5,6 miljoniem iedzīvotāju, kur populāras ir medības un šaušana mērķī, ir vairāk nekā 1,5 miljoni licencētu šaujamieroču un aptuveni 430 000 licenču turētāju.

Lasiet arī: Līdz šim nepieredzētā apšaudē Prāgas universitātē nogalināti 14 un ievainoti 25 cilvēki

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas