Skandāla satricināta Ungārija izvirza jaunu prezidentu

Ungārijas valdošā partija “Fidesz” ceturtdien, 22.februārī, izvirzīja mazpazīstamu Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāju Tamāšu Šujoku (Tamás Sulyok) par jauno valsts prezidentu, tādējādi cenšoties mazināt politisko krīzi, ko izraisīja iepriekšējās valsts galvas atkāpšanās, ziņo Politico.

Ungārijas prezidente Katalina Novāka (Katalin Novák), kas ir tuva premjerministra Viktora Orbāna (Viktor Orbán) sabiedrotā, šomēnes atkāpās no amata pēc tam, kad atklājās, ka viņa apžēlojusi vīrieti, kurš notiesāts par līdzdalību bērnu seksuālas izmantošanas slēpšanā, skandālam izraisot protestus Budapeštā.

Novakas atkāpšanās vēl ir oficiāli jāapstiprina balsojumā parlamentā, bet tas, visticamāk, notiks 26.februārī, kad parlaments atkal sanāks uz sēdi.

“[Šujoks] vislabāk spēj iemiesot nācijas vienotību,”

ceturtdien televīzijas pārraidē sacīja “Fidesz” parlamentārās grupas vadītājs Matē Kočišs (Máté Kocsis).

Šujoku, kurš līdz šim nav bijis īpaši pamanāms, 2016.gadā “Fidesz” vadītais parlaments iecēla par Ungārijas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāju. Pirms tam viņš no 2000. līdz 2014.gadam bija arī Austrijas goda konsuls un 2021.gadā viņš sacīja, ka nekad nav bijis ieinteresēts politikā.

Ņemot vērā “Fidesz” vairākumu Ungārijas parlamentā, Šujoka oficiāla apstiprināšana ir tikai formalitāte.

Lasiet arī: BNN pēta | Vilšanās Ķēdaiņiem: tik ļoti lolotā Viļņas-Rīgas dzelzceļa līnija pagaidām netiks mainīta

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas