Slimnīcas uz izsīkuma robežas – veselības aprūpei trūkst miljoniem eiro

No 20 miljonu eiro iztrūkuma patlaban ir iegūti septiņi miljoni eiro, un Veselības ministrija (VM) sola cīnīties vēl par septiņiem miljoniem eiro, tomēr apmēram sešu miljonu eiro atrašana aizvien ir jautājums, ziņo Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

No pacientu viedokļa raugoties, tuvākā pusgada un nākamā gada periods valsts apmaksāto pakalpojumu finansējuma ziņā nav pārāk labvēlīgs, atzīmēja Kalējs. Viņš brīdināja, ka pacientu aprūpe būtu stingri jāierobežo, jo jau tagad ir slimnīcas, kur rinda uz pakalpojumu saņemšanu iestiepusies 2026.gadā.

Nacionālais veselības dienests (NVD) atzīmē, ka gaidīšanas rindu garums valsts apmaksāto pakalpojumu saņemšanai dažādās ārstniecības iestādēs atšķiras. Situācijās, kad cilvēkam nepieciešama ārsta konsultācija, izmeklējums vai cita valsts apmaksāts pakalpojums, bet izvēlētajā ārstniecības iestādē tā saņemšanai ir gara gaidīšanas rinda, jāvēršas kādā citā ārstniecības iestādē, kas sniedz valsts apmaksāto veselības aprūpi.

Jau vēstīts, ka ceturtdien tikšanās laikā ar slimnīcu pārstāvjiem un Latvijas Slimnīcu biedrību NVD pārrunāja pirmajā pusgadā izlietoto valsts finansējumu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai, plānotā pakalpojumu apjoma pārsniegšanu atsevišķās pakalpojumu programmās, kā arī nepieciešamību nodrošināt pacientiem valsts apmaksātas aprūpes pieejamību un nepārtrauktību arī gada otrajā pusē.

Kā vēstīts, neatliekamās palīdzības pakalpojumi Latvijas iedzīvotājiem pirmajā pusgadā izmaksājuši par astoņiem miljoniem eiro vairāk, nekā plānots, bet kopējais valsts budžeta iztrūkums par slimnīcu sniegtajiem pakalpojumiem pusgadā pārsniedz 20 miljonus eiro.

Nākamreiz Latvijas slimnīcu vadītāji ar NVD vadību un VM pārstāvjiem tiksies novembrī, lai pārrunātu pēdējo deviņu mēnešu situāciju.

Lasiet arī: Kvotu pārstrādi vērtē kā nelielu un ārstniecības iestādēm papildu naudu šogad neplāno

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas