Somija un ASV gatavo līgumu par militāro bāzu izvietošanu

ASV un Somija gatavo divpusēju līgumu par sadarbību aizsardzības jomā, kas cita starpā ļaus izvietot ASV militārās bāzes Somijas teritorijā, pavēstīja Somijas Ārlietu ministrijas politiskā departamenta ģenerāldirektora vietnieks Mikaels Antels (Mikael Antel).

Līguma teksts ir teju gatavs, sacīja amatpersona, norādot, ka Savienoto Valstu klātbūtne stiprinās Somijas aizsardzības potenciālu. Vienošanās ļaus ASV karavīriem atrasties Somijā, glabāt tur militāro tehniku un materiālus, kā arī veikt investīcijas infrastruktūrā no līdzekļiem, ko ASV Kongress piešķir Pentagonam.

Uz kodolieročiem līgums neattieksies.

Somijas un ASV sarunas oficiālā līmenī turpināsies līdz nākamajam gadam, bet tad projekts tiks iesniegts izskatīšanai parlamentā. Patlaban ASV risina analoģiskas sarunas par sadarbību ar Zviedriju un Dāniju. Ar Norvēģiju šādu līgumu ASV noslēdza 2021.gadā, un to gaisa spēki Norvēģijā ir izvietoti bāzē Riges lidostā.

Somija 4.aprīlī oficiāli kļuva par NATO 31.dalībvalsti. Kopā ar Somiju iesniegumu par uzņemšanu NATO iesniedza arī Zviedrija, tomēr tās uzņemšana joprojām nav notikusi Turcijas un Ungārijas pretdarbības dēļ.

Lasiet arī: NATO jaunie aizsardzības plāni Baltijas valstīm būs konkrētāki un detalizētāki

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas