Stradiņa slimnīcā smadzeņu audu paraugu varēs iegūt ar robotu palīdzību

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Neiroķirurģijas klīnikā turpmāk neiroķirurgi strādās ar kraniālo robotu – Baltijas valstīs unikālu iekārtu, kas palīdzēs smadzeņu operāciju laikā iegūt paraugu no galvas smadzenēm, izmantojot datorizētu tehniku, informē slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Mileiko.

Pirmā operācija ar jauno iekārtu tika veikta 29.novembrī, otrā jau nākamajā dienā – 30.novembrī. Abas operācijas tika veiktas gados jauniem pacientiem un noritēja veiksmīgi.

Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs, neiroķirurgs Egils Valeinis, kurš vadīja pirmās operācijas, atzīst, ka tas ir liels solis uz priekšu, un onkoloģijas pacientu ārstēšanā slimnīcā sācies jauns posms. Viņš stāsta, ka jaunā iekārta palīdzēs speciālistam operācijas laikā strādāt precīzāk un arī ātrāk, jo robots gan iestata audzēja atrašanās vietas precīzas koordinātes, gan rāda ķirurgam virzienu, kādā vadīt izmantojamos piederumus.

Tiek prognozēts, ka jaunā iekārta varētu palīdzēt aptuveni 30 pacientiem gadā. Turklāt tā ir arī pacientu saudzējošāka, pēc operācijas atveseļošanās norit ātrāk un vieglāk, informēja Mileiko.

Lasiet arī: Brīdina: Izplatās ne vien Covid-19, bet arī citi augšējo elpceļu infekciju izraisītāji

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas