Sunaks sola turpināt cīņu pēc neveiksmes tiesā saistībā ar Ruandas patvēruma plānu

Lielbritānijas premjerministrs Rišs Sunaks (Rishi Sunak) saskaras ar izaicinājumiem, mēģinot atdzīvināt savu vadošo imigrācijas politiku, pēc tam, kad Apvienotās Karalistes Augstākā tiesa trešdien, 15.novembrī, atzina par nelikumīgu valdības shēmu patvēruma meklētājus sūtīt uz Ruandu. Spriedums ir mudinājis Sunaka Konservatīvās partijas deputātus aicināt rast alternatīvas, lai izpildītu viņa valdības imigrācijas solījumus, ziņo Reuters.

Augstākās tiesas paustās bažas attiecas uz Lielbritānijas starptautisko saistību ievērošanu un Ruandas kā drošas trešās valsts dzīvotspēju migrantiem saskaņā ar valdības patvēruma plānu. Tiesa uzsvēra, ka Ruandai būtu jāveic “būtiskas izmaiņas”, lai to varētu uzskatīt par drošu galamērķi. Šīs izmaiņas ietver

gan tiesu sistēmas nepilnības, gan atbilstību citiem starptautiskajiem līgumiem.

Sunaks paziņoja, ka viņš strādā pie jauna līguma ar Ruandu, kurā tiktu ņemti vērā tiesas izvirzītie punkti, pieņems ārkārtas likumu, lai pasludinātu Ruandu par drošu valsti, un ir “gatavs darīt visu, kas nepieciešams”, lai nepieļautu, ka ārvalstu tiesas bloķē deportācijas lidojumus.

Konservatīvais likumdevējs Nīls Obraiens (Neil O’Brien) sacīja, ka “premjerministram bija taisnība, sakot, ka mums ir jādara viss, kas nepieciešams,” taču nu esot skaidrs, ka ar vienkāršu līguma pārstrādāšanu vai jauna līguma noslēgšanu nepietiek.

Lielbritānijas jaunais iekšlietu ministrs Džeimss Klēverlijs (James Cleverly) sacīja, ka Ruandas vienošanās tiks pārveidota no vienošanās memoranda par juridiski saistošu līgumu un nodrošinās to, ka nevienu, kas tiks izraidīts uz Ruandu, nevarēs nosūtīt uz citu valsti, izņemot Lielbritāniju.

Kā ziņo aģentūra Reuters, tiesību eksperti, tostarp Gevins Filipsons (Gavin Phillipson) un Alans Grīns (Alan Greene),

apšauba, vai jaunais līgums vien atrisinās Augstākās tiesas paustās bažas

un nodrošinās uz Ruandu nosūtīto patvēruma meklētāju drošību.

Eksperti arī apgalvo, ka Rišī Sunaka patvēruma plāna īstenošana, balstoties uz ārkārtas likumu, visticamāk, tiks novilcināta Lordu palātā, tādējādi uz gadu apturot jebkādus deportācijas lidojumus. Tas rada bažas, jo nākamās vēlēšanas ir paredzētas 2025.gada janvārī, un Leiboristu partija, kas pašlaik aptaujās ir līdere, var ietekmēt valdības imigrācijas stratēģiju.

Labējā spārna kritiķi iestājas par ātru un visaptverošu likumprojektu, lai nodrošinātu tā savlaicīgu īstenošanu, savukārt daži partijas mērenā spārna pārstāvji pauž pesimismu, uzskatot šo likumprojektu par “mirušu un apglabātu”, raksta Reuters.

Ruandas plāna mērķis ir atturēt patvēruma meklētājus no bīstamā ceļojuma pāri Lamanša šaurumam mazās laivās, lai sasniegtu Angliju.

Lasiet vairāk: Katra patvēruma meklētāja atgriešana Ruandā izmaksās 170 tūkstošus mārciņu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas