Svelme Eiropā varētu likt tūristiem meklēt vēsākus galamērķus

Dienvideiropas pamatīgā svelme varētu būt iemesls, lai tūristu mainītu savus paradumus, un vairāk ceļotāju izvēlētos vēsākus galamērķus vai pārceltu savus atvaļinājumus uz pavasari vai rudeni, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Eiropas Tūrisma komisijas (ETC) dati liecina, ka jau tagad tūristu skaits, kas laikā no jūnija līdz novembrim izvēlas apmeklēt Vidusjūras reģionu, ir sarucis par 10% salīdzinot ar pagājušo gadu. Tikmēr tādi galamērķi kā Čehija, Dānija, Īrija un Bulgārija novēro tūristu pieplūdumu.

ETC vadītājs Migels Sanss (Miguel Sanz) sacīja:

“Mēs sagaidām, ka neparedzamie laikapstākļi nākotnē atstās vēl lielāku iespaidu uz Eiropas ceļotāju izvēlēm.”

Starp tūristiem, kas ekstrēmos laika apstākļus uzskata par traucējošiem, ir arī Anita Elshoja (Anita Elshoy) ar vīru, kuri tikko atgriezušies mājās Norvēģijā no sava iemīļotā atvaļinājumu galamērķa netālu no Romas. Atvaļinājums pārtraukts nedēļu ātrāk, jo gaisa temperatūra sasniedza 35 grādus pēc Celsija. Sieviete aprakstīja savus karstuma radītos simptomus: “Man sāpēja galva un kājas, un pirksti pietūka, un man nepārtraukti reiba galva. Mēs bijām plānojuši tur pavadīt divas nedēļas, bet nevarējām palikt karstuma dēļ.”

Pieprasījums pēc ceļojumiem šovasar, kad pandēmija beidzot ir aiz muguras, ir pieaudzis, un pagaidām tūrisma uzņēmumi neziņo par masveidā atceltiem ceļojumiem.

Jo īpaši briti ir mazāk rezervējuši atvaļinājumus mājās, bet vairāk – Vidusjūras reģionā, bieži vien vairākus mēnešus uz priekšu. Tomēr viss var mainīties, karstuma viļņiem kļūstot smagākiem. Zinātnieki jau sen brīdinājuši, ka klimats mainās, īpaši joprojām plaši izmantoto fosilo kurināmo un degvielu dēļ, kas rada pamatīgus oglekļa dioksīda izmešus.

Sagaidāms, ka ekstrēmi laika apstākļi būs vēl biežāki, nopietnāki un nāvējošāki.

Meteorologi paredz, ka turpmākajās dienās Eiropā temperatūra turpinās kāpt, un pārsniegs 2021.gadā Sicīlijā uzstādīto 48,8 grādu pēc Celsija rekordu. Tas rada bažas, ka atkal būs karstuma izraisīti nāves gadījumi. Pēdējās nedēļās Eiropas medijus pārpludinājuši ziņojumi par tūristiem, kam bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība. Sanss norādīja: “Mūsu jaunākie dati liecina, ka samazinājusies interese par ceļošanu augustā, kas parasti ir karstākais ceļošanas mēnesis, un eiropieši vairāk apsver ceļojumus rudenī.”

Tūristi, kas cenšas dzert vairāk ūdeni, atvēsināties un atrast telpas ar gaisa kondicionieriem, sacīja Reuters, ka padomātu divreiz, pirms atkal doties ceļojumā jūlijā. Kāda amerikāņu tūriste Romā sacīja, ka karstums ir padarījis ceļojumu nožēlojamu, un viņa ierastos vēsākā laikā – aprīlī, jūnijā.

Tās ir sliktas ziņas Itālijas ekonomikai, kas daudz iegūst no vasaras tūristiem. Itālijas Vides ministrija brīdinājusi, ka turpmāk tūristi Itāliju vairāk apmeklēs pavasarī un rudenī, un izvēlēsies vēsākus galamērķus.

Daži gan cer, ka mainīsies tikai gadalaiku līdzsvars, nevis tūristu skaits kopumā.

Grieķijā piektdien, 14.jūlijā, dienas karstākajā laikā drošības apsvērumu dēļ tika slēgta Akropole.

Spānijas tūrisma asociācija Exceltur ziņojumā norādījusi, ka sagaidāms pieprasījuma pieaugums atpūtas vietām piekrastē un uz salām, kur ierasti ir mazliet vēsāks nekā iekšzemē.

Lasiet arī: Dienvideiropu pārņēmis karstuma vilnis Cerbers

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas