Plāno konfiscēt trīs mēnešu laikā nereģistrētus Krievijas transportlīdzekļus

Lai īstenotu Eiropas Savienības noteiktās sankcijas un mazinātu drošības riskus, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 25.oktobrī, pirms pirmā lasījuma Saeimā skatīja komisijas sagatavotos grozījumus Ceļu satiksmes likumā.

Tie paredz konfiscēt Krievijā reģistrētus transportlīdzekļus, ja likumā noteiktajā termiņā šoe spēkrati netiek reģistrēti Latvijā, vēsta Saeimas Preses dienests. 

Transportlīdzeklis būs jāreģistrē vai jāizved no Latvijas teritorijas triju mēnešu laikā no likuma spēkā stāšanās dienas, paredz likumprojekts. Konstatējot Latvijā nereģistrēta Krievijas transportlīdzekļa izmantošanu pēc šī termiņa, to izņems un konfiscēs.

Konfiscētos transportlīdzekļus iecerēts nodot Ukrainai,

norāda likumprojekta autori. Tāpat par Latvijā nereģistrēta Krievijas transportlīdzekļa neatļautu izmantošanu ceļu satiksmē plānots piemērot naudas sodu no simt piecdesmit līdz četrsimt naudas soda vienībām.

Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē Latvijā būs pieļaujama, ja persona Latvijas teritoriju šķērsos tranzītā. Latvijas teritoriju tranzītā iecerēts atļaut šķērsot vienu reizi, un tas būs jāizdara 24 stundu laikā. Pirms iebraukšanas Latvijā personai, izmantojot VSIA Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) nodrošinātos e-pakalpojumus, būs jāsniedz informācija par transportlīdzekli un tā vadītāju. Atbildot uz deputātu jautājumiem, direkcijas pārstāvis norādīja, ka

CSDD jau izstrādājusi atbilstošu tehnisko risinājumu.

Grozījumi paredz arī atsevišķus izņēmumus, piemēram, diplomātiskā un konsulārā dienesta lietojumā vai īpašumā esošiem transportlīdzekļiem.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā šā gada 15.novembrī. Deputāti aktualizēja arī jautājumu par trešo valstu transportlīdzekļu un to vadītāju veiktajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem un

izvairīšanos no soda nomaksas.

[Deputāts Andris Kulbergs (AS) par to ar sašutumu nesen runāja no Saeimas sēdes tribīnes – BNN.] Komisija lēma vēstulē aicināt atbildīgās ministrijas līdz gada beigām iesniegt Saeimā attiecīgus likumu grozījumus, pauda komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Komisija lūdza Saeimu likumprojektu iekļaut ceturtdienas, 26.oktobra, Saeimas sēdes darba kārtībā un noteikt tam steidzamību, informēja Ābrama. Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl jāatbalsta Saeimai.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Lasiet arī: PMLP brīdinājusi 3255 Krievijas pilsoņus, ka tiem var nākties pamest Latviju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas