Tirgū turpinās kriptovalūtu kāpums un Bitcoin piedzīvo «NFT bumu»

Februārī abu lielāko kriptovalūtu Bitcoin (BTC) un Ethereum (ETH) vērtība turpināja palielināties –  BTC pieaugums bija 4,4%, bet ETH vērtība pakāpās par 5,8%, bet trešās lielākās kriptovalūtas Build-and-build (BNB) cena būtiski nemainījās, piedzīvojot pat nelielu kritumu par 0,3%, raksta Binance pārstāve Latvijā Polina Brotjē.

Bitcoin vērtība no 21 116 eiro februāra sākumā pakāpās līdz 22 064 eiro mēneša beigās.

Tādejādi kopš gada sākuma BTC ir pakāpies par 40%, tomēr tas joprojām par gandrīz 65% atpaliek no visu laiku augstākā BTC līmeņa.

Interesanti, ka šobrīd ir pēdējo trīs gadu laikā viszemākais tā dēvēto Bitcoin «vaļu» (kam pieder vairāk nekā 1000 BTC) skaits – šāds apjoms BTC šobrīd ir uzkrāts tikai nedaudz vairāk nekā 1600 adresēs. Vislielākais «vaļu» skaits bija pirms gada, kad vismaz 1000 BTC glabājās vairāk nekā 2100 adresēs.

Tomēr pastiprināta uzmanība Bitcoin blokķēdei tika pievērsta, pateicoties BTC NF ekvivalentiem – Ordinaliem.

Līdz februāra beigām BTC blokķēdē bija izveidoti jau vairāk nekā 210 000 Ordinālu. Šī NFT funkcionalitāte blokķēdē tika izveidota, pateicoties sistēmas atjauninājumam 2021. gada beigās.

Tomēr tieši šobrīd varam novērot strauju intereses pieaugumu un daudzas Ethereum tīkla NFT kolekcijas, piemēram, Bored Apes, ir pārcēlušās arī uz BTC blokķēdi. Ordinālu straujais popularitātes pieaugums ir kāpinājis BTC blokķēdes pielietojamību, tomēr pagaidām tas nav ietekmējis BTC cenu.

Galvenie ieguvēji ir bijuši BTC «racēji», kuru ienākumi ir palielinājušies, pateicoties Ordinālu radīšanas bumam blokķēdē.

ETH cena mēneša laikā pieauga par gandrīz 6% un februāra beigās bija 1536 eiro, savukārt martā Ethereum tiek plānots sistēmas atjauninājums, kas apritē atgriezīs 17 miljonus ETH, ko lietotāji bija noguldījuši uz procentiem.

Atjauninājums nodrošinās Ethereum pārslēgšanu uz energoefektīvāku algoritmu. Tas gan var negatīvi ietekmēt ETH cenu, ja liels apjoms ETH vienlaikus nonāks brīvā pārdošanā.

BNB februārī piedzīvoja ļoti mazas pārmaiņas – kriptovalūtas augstākā cena februārī bija 311 eiro, bet zemākā – 266 eiro.

Kopumā kriptovalūtu tirgus šobrīd ir salīdzinoši mierīgs, bez nozīmīgiem vai negaidītiem jaunumiem, kas spētu būtiski ietekmēt cenu. Savukārt analītiķu prognozes par tālāko tirgus virzību ir visai pretrunīgas – vieni norāda, ka pirms tālāka tirgus kāpuma ir sagaidāms vēl viens kritums, savukārt citi ir optimistiski noskaņoti un cer sagaidīt kriptovalūtu kāpuma turpinājumu. 

Lasiet arī: ES panākusi vienošanos par zaļo obligāciju standartu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas