Irānā uzbrukumos ar gāzi saindētas desmitiem skolnieču

Desmitiem skolnieču no 26 Irānas skolām ārstējas slimnīcās pēc kārtējā uzbrukuma ar indīgajām gāzēm, un kopš novembra šādā veidā saindējušās vairāk nekā 1000 skolnieces, raksta britu raidorganizācija BBC.

Daudzi Irānas iedzīvotāji uzskata, ka indēšana veikta tīšām, lai piespiestu slēgt meiteņu skolas. Irānas iekšlietu ministrs Ahmads Vahidi (Ahmad Vahidi), kuram prezidents uzdevis atrast cēloni saindēšanās gadījumiem, trešdien, 1.martā, noraidīja ziņu aģentūras Fars informāciju, ka esot arestēti trīs aizdomās turamie. Viņš arī apvainoja ārvalstu medijus un «algotņu grupas» situācijas izmantošanā, lai veiktu psiholoģisko teroru un satrauktu cilvēkus.

Dažas skolnieces un vecāki norādījuši, ka meitenes, iespējams, izvēlētas par mērķiem, jo piedalījušās protesta akcijās pret valdību.

Varas iestādes izjūt arvien lielāku spiedienu no sabiedrības. BBC Persijas studija noskaidrojusi, ka līdz svētdienai, 26.februārim, bija saindēti vismaz 830 skolēni, galvenokārt meitenes. Savukārt Irānas parlamenta pārstāvis norādījis, ka līdz otrdienai, 28.februārim, Kumā un Borudžerdā vien saindētas vismaz 1200 meitenes.

Tiek ziņots, ka personas, kas saskaras ar indīgajām gāzēm, vispirms sajūt mandarīnu vai bojātu zivju aromātu, pirms sajūt nelabumu. Parlamenta Izglītības komitejas priekšsēdētājs Alireza Monadi-Sefidans norādījis, ka indīgās gāzes saturējušas slāpekli; to gan noliedza iekšlietu ministrs.

Kāds no vecākiem BBC stāstīja: «Mana meita un divas viņas draudzenes sacīja, ka dzirdējušas ko līdzīgu sprādzienam un uzreiz pēc tam sajutušas nepatīkamu smaku – tādu, it kā tiktu dedzināta plastmasa. Viņā lika pamest klasi un doties pagalmā. Daudzas skolnnieces pagalmā sāka ģībt. Manas meitas klasē ir bērni ar sirds problēmām un astmu. Tad ieradās policija un ātrā palīdzība. Meitenēm tika dots piens.»

Irānas veselības ministra vietnieks 26.februārī norādīja, ka izskatās – ir cilvēki, kas vēlas, lai visas skolas, un jo īpaši meiteņu skolas, tiktu slēgtas.

Viņš gan vēlāk norādīja, ka viņa teiktais esot pārprasts. Tikmēr izplatās teorijas, ka indēšanas gadījumi ir atriebība par masu protestiem, kas septembrī izvērtās pēc tam, kad tikumības policijas vardarbības dēļ bojā gāja jauna sieviete. Varas iestādes protestus raksturoja kā nekārtības un atbildēja ar brutālu spēku. Cilvēktiesību aizstāvju grupas ziņo par simtiem nogalinātu protestētāju, to vidū arī desmitiem bērnu.

Lasiet arī: ANO: Situācija Irānā ir kritiska

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas