Ugunsgrēki Vidusjūras reģionā prasījuši 40 dzīvību

Alžīrijā, Itālijā un Grieķijā meža ugunsgrēki prasījuši vairāk nekā 40 dzīvības, un tūkstošiem cilvēku evakuēti no kūrortiem un piekrastes ciemiem, raksta britu raidorganizācija BBC.

Grieķija plāno turpināt evakuāciju no Rodas salas, un liesmas pārņēmušas arī Korfu un Evijas salas. Karstuma vilni neatkāpjas, un sagaidāms, ka atsevišķās Grieķijas daļās gaisa temperatūra sasniegs 44 grādus pēc Celsija. Ugunsgrēki likuši evakuēties arī tūkstošiem cilvēku Sicīlijā un Puglijas reģionā. Spēcīgais vējš un sausā veģetācija nozīmē, ka ir apgrūtināta liesmu dzēšana un ierobežošana.

Vissmagāko iespaidu ugunsgrēki atstājuši Alžīrijā – bojā gājuši 34 cilvēki, viņu vidū arī desmit karavīri, kuri piedalījās glābšanas un evakuācijas darbos piekrastes reģionā.

Alžīrijas varas iestādes ziņojušas, ka kopš svētdienas, 23.jūlija, savaldīti 80% no ugunsgrēkiem,

bet dzēšanas darbi joprojām turpinās, un iesaistīti ap 8000 ugunsdzēsējiem, simtiem automašīnu un arī lidmašīnas. Uguns skārusi arī Tunisiju, kur no piekrastes ciemata Mellulas evakuēti 300 iedzīvotāji.

Grieķijā Civilās aizsardzības ministrija trešdien, 26.jūlijā, brīdinājusi par “ekstrēmām briesmām” sešos no 13 valsts reģoniem.

Klimata zinātnieku grupa secinājusi, ka jūlija ekstrēmie laika apstākļi ir cieši saistīti ar cilvēka radītām klimata pārmaiņām.

Uz ziemeļiem no Atēnām, Evijas salā, dzēšanas darbu laikā gājuši bojā divi piloti,

kad Canadair ugunsdzēsības lidmašīna iegāzās aizā. Citviet uz salas nomaļā lauku apvidū šķūnī atrasts pārogļojies vīrieša ķermenis.

Vairāk nekā 20 tūkstoši tūristu pēdējās dienās evakuēti no Rodas salas. Lidostas pārstāvis ziņu aģentūrai AFP pavēstīja, ka no 23. līdz 25.jūlijam ar ārkārtas reisiem mājup devušies vairāk nekā 5000 cilvēku. Tūroperatori Jet2 un TUI atcēluši tuvākos braucienus uz Rodu.

Tūrisma industrija nodrošina vienu no katrām piecām darbavietām Grieķijā, un tūrisms ir jo īpaši nozīmīgs Rodai un citām salām. Lielbritānijas Ārlietu ministrija nav rekomendējusi nedoties uz ugunsgrēku skartajām Grieķijas daļām, tomēr aicina sekot tūroperatoru sniegtajai informācijai.

Itāliju tikmēr plosa radikāli atšķirīgas ekstrēmu laikapstākļu izpausmes –

nāvējošas vētras valsts ziemeļos un svelmains karstums un ugunsgrēki Sicīlijā un valsts dienvidos.

Aptuveni 70 gadus vecs pāris atrasts miris brīvdienu mājā netālu no Palermo, un bojā gājusi arī 88 gadus veca sieviete.

daļā Katānijas temperatūra 24.jūlijā sasniedza 47,6 grādus pēc Celsija, un bija pārtraukta energoapgāde un ūdens padeve.

Kalabrijā 98 gadus vecs vīrietis bija iesprostots degošā mājā, un viņa meita un znots guva apdegumus, cenšoties glābt sirmgalvi.

Adrijas jūras piekrastē evakuēti 2000 cilvēki, kad liesmas netālu esošajā nacionālājā parkā sāka apdraudēt Vjesti.

Tikmēr valsts ziemeļos divas sievietes gājušas bojā, kad viņām vētras laikā uzkrita koki. Lombardiju un citus ziemeļu reģionus skārušas vētras un brāzmas ar ātrumu līdz 30,5 metriem sekundē. Civilās aizsardzības ministrs Nello Musomeči (Nello Musumeci) sacīja: “Mēs Itālijā pieredzam vienas no sarežģītākajām dienām pēdējās desmitgadēs – lietusgāzes, tornado un krusa ziemeļos, un iznīcinošs karstums un ugunsgrēki dienvidos.”

Lasiet arī: VIDEO | Itālijā uz laiku slēgta Palermo lidosta; vētras prasījušas divus upurus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas