Ukraiņi gatavojas pirmajiem kara laika Ziemassvētkiem pēc jaunā kalendāra

Ukraiņi, galvenokārt pareizticīgie kristieši, gatavojas svinēt savus pirmos Ziemassvētkus pēc jaunā kalendāra, valsts galvenajai baznīcai atkāpjoties no  Jūlija kalendāra, saskaņā ar kuru Ziemassvētki tiek svinēti 7.janvārī, ko tradicionāli piekopj Krievijā. Šī pāreja atspoguļo plašākus centienus attālināt Ukrainu no Krievijas ietekmes, simboliski pārtraucot vēsturiskās saites ar Maskavu, trešdien, 20.decembrī, ziņo Reuters.

“Viss, kas bija saistīts ar Krieviju, un viss, ko Krievija darīja tāpat kā mēs, cilvēkos izraisīja riebumu,” sacīja Kijivas pareizticīgo priesteris Mihails Omelians.

“Izrādās, ka ukraiņi Ziemassvētkus svinēja 25.decembrī, tāpat kā pārējie eiropieši,” sacīja 25 gadus vecā ticīgā Tetjana, kura Reuters teica, ka Ziemassvētkus 25.decembrī svinēs pirmo reizi, un piebilda, ka būs “mazliet neierasti”, taču tā ir “pareizā rīcība”.

Krievijas iebrukuma laikā

Ukrainas karavīri frontes līnijas tuvumā arī gatavojas svinēt Ziemassvētkus 25.decembrī,

“gluži kā pirms mums tika uzspiests 7.janvāris,” sacīja Austrumukrainā izvietotais karavīrs Bohdans.

Kādā citā frontes baznīcā Ukrainas 95.gaisa desanta brigādes kapelāns Mikolajs sacīja, ka viņš sagaida, ka karavīri svētku laikā būs labākā noskaņojumā, tomēr piebilda, ka “tā būs tikai kārtējā kara diena”.

Pēc Maskavas uzbrukuma 2022. gada februārī ukraiņi noraidīja krievu valodas un kultūras aspektus, kā arī vēsturiskās saites ar Kijevas bijušajiem valdniekiem. Ukrainas varas iestādes ir pastiprinājušas centienus pārdēvēt ielas, apdzīvotās vietas un noņemt statujas un pieminekļus, kas saistīti ar carisko un padomju pagātni.

Lasiet vairāk: ES piešķir Ukrainai tiesības pievienošanās sarunu sākšanai; nespēj vienoties par finansiālu atbalstu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas