Ungārija draud nosūtīt patvēruma meklētājus uz Briseli

Ungārijas valdība, reaģējot uz 200 miljonu eiro naudas sodu, kas Ungārijai tika piespriests jūnijā pēc tam, kad Eiropas Savienības Tiesa (EST) nolēma, ka Budapešta neievēro ES tiesību aktus attiecībā uz patvēruma meklētājiem, ceturtdien, 22.augustā, ierosināja piedāvāt katram patvēruma meklētājam “vienvirziena biļeti uz Briseli”, ja ES tiesas nolēmums piespiedīs īstenot ES bēgļu politiku, sacīja premjerministra Viktora Orbāna (Viktor Orban) kancelejas vadītājs Gergejs Gujāšs (Gergely Gulyás), ziņo “Politico“.

“Pēc patvēruma procedūras mēs visiem migrantiem uz Ungārijas robežas piedāvāsim iespēju brīvprātīgi un bez maksas tikt nogādātiem uz Briseli,” valdības iknedēļas sanāksmē sacīja Gergelijs Guljāšs, “Ja Brisele vēlas migrantus, tā var tos saņemt.”

Guljāšs piebilda, ka patvēruma meklētāji “pēc tam tur varēs vienoties ar Eiropas Komisiju par savu aprūpi”.

Orbāna labējās partijas “Fidesz” vadītā Ungārija ir ieņēmusi stingru nostāju attiecībā uz patvēruma meklētājiem, ignorējot 2020.gada EST spriedumu, kurā konstatēts, ka Ungārija nelikumīgi aiztur un deportē migrantus, pirms viņi varēja pārsūdzēt savu pieteikumu noraidīšanu. EST šo neatbilstību nosodīja kā smagu ES tiesību aktu pārkāpumu, šī gada jūnijā uzliekot 200 miljonu eiro naudas sodu un papildu viena miljona eiro sodu dienā, līdz Ungārija mainīs savu politiku uz ES tiesību normām atbilstošu.

Budapešta pašlaik pārbauda, vai tā var atgūt daļu no šīm izmaksām no Eiropas Komisijas, iesniedzot prasību tiesā.

Guljāšs sacīja, ka, ja Ungārija nespēs panākt saprātīgu vienošanos ar Komisiju, lai labotu “nepieņemamo, nepanesamo un netaisnīgo” situāciju, ko radījis EST spriedums, tā apsvērs iespēju spert netradicionālu soli – ielaist valstī visus patvēruma meklētājus un piedāvāt viņiem biļeti vienā virzienā uz Briseli.

Ungārijas priekšlikums sūtīt migrantus uz Briseli atspoguļo ASV republikāņu, piemēram, Floridas gubernatora Rona Desantisa (Ron DeSantis), rīcību, kurš 2022.gadā nogādāja aptuveni 50 migrantus liberālajā Martas Vinjarda salā, lai uzsvērtu “liberālo liekulību”.

Līdzīgi arī Teksasas gubernators Gregs Abots (Greg Abbott) un bijušais Arizonas gubernators Dugs Dūsijs (Doug Ducey) ir sūtījuši bēgļus uz demokrātu pilsētām.

Lasiet arī: ES Ungārijai piemēro 200 miljonu eiro sodu par migrantu likumu neievērošanu

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuva sāk būvdarbus militārajā pilsētiņā Vācijas brigādes uzņemšanai, taču piemin plānu B

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas