VIDEO | Armēņi pieprasa premjerministra Pašinjana atkāpšanos pēc Kalnu Karabahas atdošanas

Trešdienas, 20.septembra, vakarā Erevānā pulcējās tūkstošiem protestētāju, lai protestētu pret Armēnijas valdības šķietamo nespēju atbalstīt Kalnu Karabahas armēņu separātistus. Republikas laukumā sapulcējušies demonstranti pieprasīja premjerministra Nikola Pašinjana atkāpšanos, vēsta Reuters.

Protestētāji Erevānā, tostarp 32 gadus vecais inženieris Haruts paudis vēlmi, lai premjerministrs atkāpjas, sakot, ka

līderim, kurš zaudējis karā labāk atstāt savu amatu

nekā turpināt, piebilstot, ka šis zaudējums bija īpaši sāpīgs armēņiem, kuri par Karabahu cīnījās vairāk nekā 30 gadus.

Arī opozīcijas politiķi nosodījuši Pašinjanu runās Republikas laukumā.

Turpat daži protestanti kliedza: “Arcaha”, bet citi premjerministru dēvēja par nodevēju. Daudzi vicināja Kalnu Karabahas karogus, sākot konfrontācijas ar policiju, dažiem protestētājiem metot pudeles un akmeņus uz premjerministra biroju. Kārtības policija apsargāja valdības birojus, un netālu bija izvietotas militārā tipa kravas automašīnas, nodrošinot pastiprinātu drošības klātbūtni.

Daži protestētāji plēsa Krievijas pases, skaļi saucot: “Krievija prom!”, izrādot savu neapmierinātību un vilšanos Krievijas bezdarbībā. Kā arī pēdējos mēnešos Pašinjans pats publiski apsūdzējis Krieviju, ka tā nepietiekami atbalsta Armēniju konfliktā par Kalnu Karabahu.

Armēņi, kas ir kristieši, apgalvo, ka šajā teritorijā, ko viņi dēvē par Arcehu, sen vēsturiski dominē. Arī azerbaidžāņi, kuri lielākoties ir musulmaņi, saista savu vēsturisko identitāti ar šo teritoriju. Kalnu Karabaha gan ir starptautiski atzīta kā Azerbaidžānas daļa.

Kāds protestētājs, turot rokās Arcahas karogu, teicis: “Armēņi nevar pieņemt citu valsti, citu reliģiju. Kāpēc tas būtu jādara mums? Kāpēc Armēnijai vajadzētu atdot daļu sevis citai tautai?” Viņš turpināja, uzsverot, ka, zaudējot Arcahu, galu galā tiks zaudēta arī pati Armēnija.

Savukārt Azerbaidžāna uzsvērusi savu vēlmi panākt Karabahas armēņu iedzīvotāju “netraucētu reintegrācijas procesu”, vienlaikus

noraidot Armēnijas apsūdzības, ka tās mērķis ir “etniski attīrīt” šo reģionu.

BNN jau ziņoja, ka Kalnu Karabahas armēņu separātisti trešdien, 20.septembrī, piekrita Krievijas priekšlikumam par pamieru pēc tam, kad Azerbaidžāna sāka militāro operāciju, lai pārņemtu kontroli pār apgabalu.

Lasiet arī: Kalnu Karabahas armēņi piekrīt pamieram Azerbaidžānas militārās operācijas rezultātā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas