VIDEO | Kolumbijas universitātes protestētāji ieņem universitātes ēku

Otrdien, 30.aprīlī, protestējot pret Gazas karu, Ņujorkas Kolumbijas universitātē Palestīnu atbalstoši protestētāji, neraugoties uz brīdinājumiem un noteiktajam izklīšanas un nometņu nojaukšanas termiņam, ieņēma Hamiltona zāli un vairāki desmiti demonstrantu iebarikādējās tajā laikā, kad universitāte sāka uz laiku atskaitīt studentus, kas bija iesaistīti divu nedēļu ilgajā protestā, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Kāds students sacīja, ka universitātes pilsētiņā valda “beztiesiskums”, amatpersonām cīnoties ar ieilgušo demonstrāciju, kas citviet ir izraisījusi mītiņu vilni.

Kolumbijas universitāte ir aicinājusi studentus un darbiniekus otrdien neatrasties universitātes pilsētiņā.

“Kolumbijas studenti par taisnīgumu Palestīnā” (SJP), kas ir viena no galvenajām protesta grupām, savā ierakstā vietnē “X” solīja nepakļauties rīkojumam atstāt teritoriju un aicināja aktīvistus “aizsargāt nometni”.

Vēlāk grupa paziņoja par Hamiltona zāles ieņemšanu, uzsverot, ka arī 1968.gadā šajā zālē notika studentu protesti. Cita grupa, “Columbia University Apartheid Divest” (CUAD), paziņoja, ka tā ir “atguvusi” ēku par godu Hindai Radžabai, sešgadīgai meitenei, kas šogad nomira Gazā.

 

Kāds students raksturoja studentu pilsētiņu kā “beztiesisku, pilnīgu anarhiju”, kad demonstranti izsita ēkas logus, lai iekļūtu ēkā, un pēc tam nobloķēja durvis ar mēbelēm.

 

Kolumbijas universitātes prezidente Minuša Šafika (Minouche Shafik) pirmdien savā paziņojumā atkārtoti uzsvēra, ka universitāte nepārtrauks finansiālās saites ar Izraēlu un ka sarunas starp akadēmisko vadību un studentu organizatoriem nav vainagojušās ar vienošanos.

Ir pastiprinājies spiediens uz prestižās Kolumbijas universitātes vadību, izskanot aicinājumiem rīkoties vai atkāpties no amata.

Studentu pilsētiņa ir kļuvusi par centrālo punktu valsts mēroga diskusijām par Gazas konfliktu,

ASV atbalstu Izraēlai un bažām par pieaugošo antisemītismu, kas apdraud ebreju studentus.

Pirmdien Pārstāvju palātas demokrātu grupa aicināja tās valdi atkāpties, ja tā nespēj “rīkoties izlēmīgi, izkliedēt nometni un nodrošināt visu studentu drošību un aizsardzību”.

Pirms nedēļas policija arestēja vairāk nekā 100 protestētājus iepriekšējā nometnē. Taču aktīvisti dubultoja savus centienus, pārgrupējoties citā nometnē un liekot universitātes vadībai pāriet uz attālinātām mācībām.

Daudzi protesta dalībnieki nēsāja sejas aizsegus, jo baidījās no atpazīšanas un sekām, lai gan universitāte ir norādījusi, ka tā jau ir identificējusi vairākus dalībniekus.

Kolumbijas universitātes ikgadējā mācību maksa un maksa par studijām bakalaura studiju programmā ir aptuveni 90 000 ASV dolāru, kas to ierindo starp dārgākajām universitātēm ASV.

Visā valstī ir arestēti simtiem cilvēku,

tostarp vairāki desmiti protestētāju pirmdien Teksasas Universitātē Ostinā, kur amatpersonas paziņoja, ka protestētāji ignorējuši norādījumus nojaukt teltis un ka nometnē atrasti “beisbola bumbas lieluma akmeņi”.

ANO cilvēktiesību vadītājs Volkers Tērks (Volker Türk) pauda bažas par tiesībaizsardzības iestāžu pasākumiem ASV studentu pilsētiņās, norādot, ka to ietekme dažkārt ir bijusi nesamērīga.

Viņš uzsvēra vārda brīvības un tiesību uz miermīlīgas pulcēšanās nozīmi sabiedrībā.

Virdžīnijas Sadraudzības universitātē, Ričmondā studenti ziņoja, ka policija pirmdien viņu pulcēšanās laikā izmantoja asaru gāzi un piparu aerosolu, universitātei apgalvojot, ka grupa vairākkārt lūgta atstāt teritoriju, norādot, ka daudzi dalībnieki nav bijuši studenti.

Bostonā tika panākta reta vienošanās starp Ziemeļrietumu universitāti un protestētājiem, kas bija izvietojuši nometni, solidarizējoties ar palestīniešiem, kur universitāte atļāvusi “miermīlīgas demonstrācijas” ar nosacījumu, ka nometne aprobežosies ar vienu telti.

Lasiet arī: VIDEO | ASV universitātēs pieaug protesti pret karu Gazā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas