Viedoklis | Ja Lembergu sauc valdībā, kāpēc arī Šleseru nepaaicināt?

Aivis Landmanis, agrākais Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputāts (NA/JV/LRA)

“Zaļo un zemnieku savienības” (ZZS) valdes priekšsēdētāja un Saeimas sekretāra Armanda Krauzes izteikumi ir apliecinājums tam, ka viņa vadītā politiskā spēka primārā nodarbošanās, tiekot valdībā, būs OFAC sankcionētās personas glābšana un savtīgo interešu nodrošināšana. ZZS pat nepieļauj iespēju attīrīties un mainīties uz labu.

Kā zināms, Krauze skaidroja, ka ZZS nav nekādu “sarkano līniju” pret Apvienoto sarakstu (AS) – taču partiju apvienība (tātad arī OFAC sankcionētais Lembergs kā partijas Latvijai un Ventspilij vadītājs) vēloties noskaidrot situāciju ar AS iekļaujošu turīgu Liepājas uzņēmēju sasaisti ar Andri Šķēli.

Tas ir kārtējais Lemberga reabilitēšanas mēģinājums, šoreiz izmantojot AS premjerministra kandidāta – cienījamā uzņēmēja Ulda Pīlēna – diskreditēšanu. Tā ir kārtējā demonstratīvā ņirgāšanās par tiesiskumu un valsts drošību – kārtējais mēģinājums politiski leģitimizēt ASV OFAC sankcionētu un par smagiem noziegumiem pirmajā instancē notiesātu personu. Kā zināms, ne tik sen kāda ZZS ietekmīga persona klāstīja: Lembergs jau esot reabilitēts.

Ļoti labi, ka ZZS vadoņi valdības gāšanas eiforijā ir zaudējuši piesardzību

un nepārprotami pārapliecinājuši ZZS patiesās prioritātes un uzdevumus jaunajā valdībā. Labi ir arī tas, ka vēl kādi politiskie spēki – kuri vēlēšanu laikā bija kategoriski pret no sankcionētā smārda neattīrījušās ZZS beznosacījumu ņemšanai valdībā – ir nometuši savas maskas. Labi, ka nu arvien vairāk top skaidrs, kuriem rūp patiesa mūsu valsts drošība, bet kuri ir gatavi spēlēties ar valsts drošību, ar tās pastāvēšanu.

Kas attiecas uz jaunveidojamo valdību, tad valstiska pieeja nenoliedzami būtu izvērtēt visas idejas un valdībā iesaistīt labākos no labākajiem.

Kā to panākt? Partijām attīroties, izbeidzot neauglīgās savstarpējās cīņas, panākot viena otrai pretim un noliekot malā jautājumus, kuriem nav vēlētāju vairākuma dotais mandāts.

Piemēram, būtu jābeidz enerģiju tērēt nemitīgai konkurentu apkarošanai, savstarpējai sarīdīšanai un iznīcināšanai, bet gan par visiem 200% jānododas sabiedrībai svarīgu jautājumu risināšanai. Ministru amatos jāvirza labākos no labākajiem – iepriekšējā prakse, ka partijām netiek piedāvātas viņu stipro pušu ministrijas, nebūtu akceptējama. Pirms vainot citus, būtu vērts ik pa laikam ieskatīties spogulī – nav jau tā, ka tikai partneri ir vainīgi pie visām nelaimēm.

Liberālo ideju nesējiem būtu jāņem vērā, ka

sabiedrība Saeimai nav devusi mandātu viņu ideju bezierunu apstiprināšanai. 

Tāda nu ir Latvijas vēlētāju vairākuma griba, kuru būtu jārespektē. Līdz ar to ir jābeidz pārējiem uzspiest vēlētājiem nepieņemamas lietas – ir jāmeklē kompromisi. Iespējams, pārējie piekristu jūsu vēlamās konvencijas apstiprināšanai ar īpašām atrunām, ja vienlaikus tiktu iedzīvināta, piemēram, dzimstību būtiski veicinoša ģimeņu atbalsta programma.

Latviešu nacionālās valsts kvēlākajiem aizstāvjiem,

iespējams, būtu jāmīkstina striktā nostāja pret imigrāciju.

Arī šo jautājumu, iespējams, būtu jārisina kopsolī ar dzimstības veicināšanas jautājumu.

Partijām būtu argumentēti jāatbild uz jautājumiem – vai tiešām par valstiski domājošu spēku var kvalificēt partiju apvienību, kuras vienu no veidojošām partijām vada mūsu valsts stratēģiskā partnera sankcionēta persona? Vai šādi tiek mazināti vai palielināti valsts drošības riski?

Vai kāds var pamatot, ar ko sankcionētas personas ietekmē esošā ZZS ir valstiski domājošāka par Latviju pirmajā vietā? No Ventspils skatapunkta skatoties, ZZS patrona Lemberga grandiozais kaitējums mūsu valsts ekonomikai, drošībai un sabiedrības labklājībai nav samērojams ar LPV līdera Aināra Šlesera necili iespēto. Tikai OFAC sankcijas un tās sekas Latvijas tēlam, ekonomikai, sabiedrībai un valsts drošībai nav skaitļos aptveramas – kur nu vēl citas neģēlības!

Pirmkārt, ZZS iespējamība strādāt valdībā būtu jāvērtē pēc šī spēka darbiem – proti, arī no spējas distancēties no OFAC sankcionētā un tā vadītās partijas.

Otrkārt, ZZS nebūtu uzticamas ministrijas, kuras iepriekš tā bija ļaunprātīgi izmantojusi vai varētu ļaunprātīgi izmantot sankcionētā savtīgajās interesēs un kuras ir saistītas ar mūsu valsts drošību un aizsardzību. Tās ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Satiksmes, Finanšu, Ekonomikas, Tieslietu, Iekšlietu un Aizsardzības ministrijas.

Ņemot vērā Ventspils brīvostas pārvaldes sankcionēšanas faktu un nākotnes riskus, ZZS vispār būtu jātur šāviena attālumā no ostas reformas. Arī tām partijām, kuras netur saviem vēlētājiem dotos solījumus, būtu jāatceras, ka sankcionētu personu jebkāda iesaiste valsts politikā un pārvaldē nav savienojamas ar valsts drošības interesēm. Lai pārliecinātos, kāda tad ir Lemberga patiesā negatīvā ietekme, politiskie spēki varētu beidzot pievērst uzmanību JV/LRA Ventspils pārstāvju pieredzei un izmisīgajiem vēstījumiem.

Ja var aicināt valdībā ZZS, tad kāpēc ne LPV?

Arī LPV ir ļoti labas un sabiedrībai noderīgas idejas. Nenoliedzami, arī LPV partijas vadoņiem var pārmest daudz ko, arī viņiem ir jāpierāda spēja mainīties. Taču viens gan ir skaidrs – šo ļaužu darbošanās negatīvās sekas nav salīdzināmas ar Lemberga iespēto.

Viens ir aizdomas un retorika, bet pilnīgi kas cits – kļūt par mūsu valsts drošības garanta ASV sankcionētu NATO drošības apdraudētāju un pirmajā instancē notiesātu personu.

Saeimā iekļuvušajiem politikas jaunpienācējiem ir svaigas un vērā ņemamas idejas, kā panākt mūsu valsts ekonomisko izrāvienu, kā novērst mūsu valsts atpalicību. Valstiski būtu neignorēt šos piedāvājumus, bet gan visiem kopīgi tos argumentēti izvērtēt, kopīgi atrast labākos no labākajiem derīgo ideju īstenotājus.

Un galu galā, mūsu valsts nākotnes vārdā visiem, vismaz šajā sasaukumā, būtu jāatsakās no zemtepiķu interešu un cīņu izmantošanas. Tikai atklāti rīkojoties, argumentējot un skaidrojot, ir iespējams valsti izvest no muklāja. Tātad – zināmos apstākļos arī plaši pārstāvēta valdība varētu būt iespējama un efektīva.

P.S. Krišjāni Kariņ! Vai valstiskā domāšana izpaušas OFAC sankcionētā aicināšanā valdībā un noliegumā strādāt Edvarda Smiltēna, Ulda Pīlēna vai Raivja Dzintara vadītajās valdībās?

Lasiet arī: Kariņš skeptisks par iespēju JV iesaistīties NA vai AS politiķu vadītā valdībā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas