Zelenskis apmeklē fronti; Krievija apšauda Ukrainas pilsētas

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklējis frontes līniju netālu no Bahmutas, kas jau mēnešiem ir asiņainu kauju vieta, raksta britu raidorganizācija BBC.

Kamēr Zelenskis apmeklēja fronti, Krievijas spēki atkal veica uzbrukumu sēriju Ukrainas pilsētām. Kijivas apkaimē un Zaporižjā nogalināti vismaz astoņi cilvēki. Ukrainas bruņotie spēki norādīja, ka notriekti vismaz 16 lidroboti, savukārt pieciem izdevies izkļūt caur aizsardzības sistēmām.

Septiņu Ukrainas iedzīvotāji gājuši bojā, kad Krievija veica triecienu pa studentu kopmītnēm netālu no valsts galvaspilsētas. Zaporižjā raķete ietriecās dzīvojamajā ēkā, nogalinot vienu un ievainojot 25 cilvēkus. Vietējās pārvaldes vadītāji norādīja, ka upuru skaits varētu pieaugt.

Zaporižjā iznīcināti vairāki dzīvokļi, un Ukrainas gaisa spēku pārstāvis informēja, ka

triecieni, iespējams, veikti ar Tornado-S raķetēm, kuru darbības rādiuss ir 120 kilometri.

Ukrainas prezidents nosodīja Krievijas zvērīgos uzbrukumus civiliedzīvotājiem. Tiekoties ar karavīriem, Zelenskis arī pasniedza apbalvojumus un sacīja: «Esmu pagodināts šodien šeit atrasties. Mūsu valsts austrumos, Donbasā, un apbalvot mūsu varoņus, pateikties jums un paspiest jums rokas.» Iepriekšējo reizi Zelenskis fronti apmeklēja decembrī.

Lielbritānijas militārās izlūkošanas dienests trešdien, 22.martā, ziņojis, ka Ukrainas pretuzbrukums Bahmutas rietumos, visticamāk, samazinās spiedienu uz galveno apgādes ceļu, un Krievijas spēki zaudējot ierobežotās priekšrocības, kas tiem bija. Ziņojumā teikts: «Ap pilsētas centru turpinās kaujas, un Ukrainas aizsardzību joprojām var apdraudēt ielenkums no ziemeļiem un dienvidiem.»

Tikmēr Krimas okupantu amatpersonas ziņojušas, ka vien dažas dienas pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītes Sevastopolē atvairīts lidrobotu uzbrukums pilsētai. Tur reģistrēti sprādzieni, bet Krievijas ielikteņi paziņojuši, ka trīs «objekti», kas centās apdraudēt Krievijas Melnās jūras floti, esot iznīcināti, un karakuģi nav cietuši. Ukrainas armija nav sniegusi komentārus.

Krievijas uzbrukumi sākās, tiklīdz Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins bija noslēdzis divu dienu vizīti Maskavā. Zelenskis piezīmēja, ka katru reizi kāds cenšās Maskavā runāt par mieru, krievi dod rīkojumus jauniem uzbrukumiem. Putins savukārt norādījis, ka daudzi Ķīnas ierosinājumi ir iespējamais pamats konflikta risināšanai Ukrainā, neatkarīgi no tā, vai Kijiva un rietumi to atbalsta. Pekinas plānā nav iekļautas tiešas norādes par to, ka Krievijai būtu jāatstāj okupētās teritorijas.

Lasiet arī: Rietumi paplašina palīdzību Ukrainai; Krievija stiprina attiecības ar Ķīnu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas